Izvor: B92 | Nedelja, 22.12.2013.| 20:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija uskoro i kao uvoznik šećera?

Srbija bi od velikog izvoznika šećera - mogla da postane uvoznik, kao i cela Evropa ukoliko se proizvodnja šećerne repe ne unapredi i učini približno isplativom kao proizvodnja šećerne trske.

Veliki izazov je naravno eufemizam za probleme koji mogu da nastanu 2017. godine kada Evropska unija ukine svojim proizvođačima zagarantovane cene šećera i subvencije za proizvodnju šećerne repe.

To će značiti da su kvote koje smo do sada dobijali od 180.000t - praktično bezvredne. U momentu kada cena šećera na svetkom tržištu padne ispod 400 evra po toni - šećer od šećerne repe više nije konkurentan. S druge strane, mada kratkoročno cena šećrea pada dugoročno svi očekuju rast zbog veće potrošnje u Kini i Indiji kao i zbog proizvodnje bioetanola. Preživljavanje srpske industrije šećra zavisi od toga šta će biti brže - da li pad cene zbog ukidanja kvota ili rast zbog kineskog apetitata za poslasticama.

- Srbija trenutno ima koristi od "balkanskog dogovora" sa EU o preferencijalnom izvozu, međutim kada se pridruži evropskoj uniji više neće moći da računa na to. Možete da preživite ukoliko se skoncentišete na regije gde su prinosi veliki - kaže Hors Merkelbah, ekspert za šećernu repu.

Prosečni prinosi repe u Nemačkoj su 65 tona po hektaru - u Ukrajini oko 20. Srbija je trenutno u sredini ali svake godine srpski poljoprivrenici naprave novi pomak i približe se zapadnoj Evropi. Suštinski sudbina šećerana je u njihovim rukama. Bez repe šećerane su samo gomila gvožđa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.