Izvor: Blic/Tanjug | Petak, 20.12.2013.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Evropska unija 21. januara 2014. počinju pristupne pregovore - Evropski lideri potvrdili odluku Saveta ministara

(Foto: Ivana Vuksa)
Šefovi država ili vlada Evropske unije danas su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Lideri EU su takođe potvrdili pregovarački okvir - mehanizam i pravila za pregovore o članstvu sa Srbijom. Grčka je, kao predsedavajuća EU od 1. januara 2014, stavila do znanja da će prvu međuvladinu konferenciju EU-Srbija, čime počinju pristupni pregovori, zakazati za 21. januar.

Slovački predsednik Robert Fico izjavio je juče, pred početak samita, da je Slovačka oduvek podržavala pridruživanje Srbije EU.

- Želimo da Srbija bude što bliže EU - rekao je Fico novinarima.

On je dodao da odredba pregovaračkog okvira EU u kojoj se traži da Beograd i Priština pre učlanjenja Srbije potpišu "pravno obavezujući sporazum" nije zahtev da Srbija prizna Kosovo.

- Treba naći neko dugoročno rešenje, ali mi ne tražimo priznanje - istakao je Fico, čija zemlja je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da Hrvatska želi da bude "partner, a ne mentor Srbiji" na putu evropskih integracija.

- Srbija pripada EU - izjavio je Milanović uoči početka samita, ističući da je prosperitetno i stabilno okruženje u nacionalnom interesu Hrvatske i da to ne zavisi od toga ko je trenutno na vlasti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.