Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 11.12.2006.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podsticajna sredstva Vlade Srbije za uvođenje HACCP standarda dosad dobilo oko 500 proizvođača

Vlada Srbije dala je, preko nadležnog ministartstva, podsticajna sredstva za oko 500 proizvođača u Srbiji za uvođenje HACCP sistema kontrole bezbednosti hrane, ali nema preciznih podataka koliko je firmi u našoj zemlji dosad uspelo da dobije taj sertifikat, rečeno je u petak (8. decembar 2006. godine) u Regionalnoj privrednoj komori Užice.

U Komori je održan okrugli sto o programu "Uvođenja međunarodnih standarda i tehničkoj regulativi" koji su organizovali Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Privredna komora Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj.

Cilj ovakvih skupova, koji su održani u 10 regiona Srbije, je da se podstaknu proizvođači hrane da ovladaju sistemom kvaliteta hrane što im je ulaznica za tržište EU, SAD i Japana, rekao je Miomir Nikšić, profesor beogradskog Poljoprivrednog fakulteta i stručni konsultant IFC.

Nikšić je rekao novinarima da je za proizvođače i prerađivače mesa sistem HACCP postao obaveza i u našoj zemlji, a da će, usvajanjem Zakona o hrani, posedovanje tog sertifkata biti uslov za rad i ostalih proizvođače hrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.