Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 16.12.2013.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd dobija tri osnovna suda od 1. januara


Prema novoj mreži sudova, od 1. januara Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda i biće razmešteni prema materijama koje sude na tri lokacije u gradu.

Prvi osnovni sud u Beogradu biće nadležan za teritoriju gradskih opština Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad, Drugi osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opšština Vožždovac, Grocka, Rakovica i Čukarica, Treći osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opština Zemun, Novi Beograd i Surčin, predviđeno je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić u izjavi za Tanjug objašnjava raspored odeljenja beogradskih sudova od 1. januara 2014. godine, kao i planove za budućnost. Prema njegovim rečima, krivična materija za područja sva tri suda će se nalaziti u Palati pravde u Savskoj ulici i tu će sve sudije, iz sva tri suda, suditi svoje predmete.

- Očekuje se da raspored predmeta ne traje duže od 10 do 15 dana dok se predmeti prebace iz suda i u sud i svaki sudija dobije svoje predmete - rekao je Nikolić.

Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda na Novom Beogradu, takođe za sva tri suda, dodao je Nikolić.

- To znači da u tim slučajevima neće biti seobe predmeta već će se sudije podeliti na sudije Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda i suditi na ove tri lokacije - ukazao je državni sekretar.

Međutim, sadašnji prostor koji koriste pravosudni organi u Beogradu nije dovoljan da zadovolji potrebe posla. Iako su već obezbeđeni dodatni prostori odnosno objekti, na njima je, kako kažžu u Ministarstvu pravde i državne uprave, potrebno raditi i srediti ih za normalno funkcionisanje sudova. Reč je o zgradi "Aeroinženjeringa" i zgradi Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici, a planirane su adaptacije i rekonstrukcije Palate pravde.

Nakon svih neophodnih adaptacija i smeštaja pravosudnih organa, biće trajno rešene potrebe svih pravosudnih organa u Beogradu, pa i Prekršajnog suda koji sada radi na 14 lokacija u gradu. Inaće sudovi će se od 1. januara vratiti u 32 grada, a sudske jedinice ostaće samo u manjim mestima i radiće van sedišta sudova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.