Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 16.12.2013.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd dobija tri osnovna suda od 1. januara


(Foto: b)
Prema novoj mreži sudova, od 1. januara Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda i biće razmešteni prema materijama koje sude na tri lokacije u gradu.

Prvi osnovni sud u Beogradu biće nadležan za teritoriju gradskih opština Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad, Drugi osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opšština Vožždovac, Grocka, Rakovica i Čukarica, Treći osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opština Zemun, Novi Beograd i Surčin, predviđeno je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić u izjavi za Tanjug objašnjava raspored odeljenja beogradskih sudova od 1. januara 2014. godine, kao i planove za budućnost. Prema njegovim rečima, krivična materija za područja sva tri suda će se nalaziti u Palati pravde u Savskoj ulici i tu će sve sudije, iz sva tri suda, suditi svoje predmete.

- Očekuje se da raspored predmeta ne traje duže od 10 do 15 dana dok se predmeti prebace iz suda i u sud i svaki sudija dobije svoje predmete - rekao je Nikolić.

Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda na Novom Beogradu, takođe za sva tri suda, dodao je Nikolić.

- To znači da u tim slučajevima neće biti seobe predmeta već će se sudije podeliti na sudije Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda i suditi na ove tri lokacije - ukazao je državni sekretar.

Međutim, sadašnji prostor koji koriste pravosudni organi u Beogradu nije dovoljan da zadovolji potrebe posla. Iako su već obezbeđeni dodatni prostori odnosno objekti, na njima je, kako kažžu u Ministarstvu pravde i državne uprave, potrebno raditi i srediti ih za normalno funkcionisanje sudova. Reč je o zgradi "Aeroinženjeringa" i zgradi Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici, a planirane su adaptacije i rekonstrukcije Palate pravde.

Nakon svih neophodnih adaptacija i smeštaja pravosudnih organa, biće trajno rešene potrebe svih pravosudnih organa u Beogradu, pa i Prekršajnog suda koji sada radi na 14 lokacija u gradu. Inaće sudovi će se od 1. januara vratiti u 32 grada, a sudske jedinice ostaće samo u manjim mestima i radiće van sedišta sudova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.