NavMenu

Srbi napravili softver budućnosti

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.12.2013. 09:37
Komentari
Podeli


Mainframe2 je softver koji su kreirali Srba iz San Franciska i Niša na čelu sa Nikolom Božinovićem. Ovaj softver je revolucionaran i očekuje se njegova velika popularnost baš zbog skupih licenci i veliki sistemskih zahtevnosti koji programi poput Photoshopa sa sobom nose.

Za sada program je još u beta fazi, a njegov zvanični izlazak se očekuje na proljeće 2014. godine.

Ukoliko probate kako sve ovo funkcioniše, na kraju testiranja možete ostaviti vaše mišljenje o programu, što će sigurno pomoći ljudima koji rade na njegovom poboljšanju.

Pošto je u pitanju tehnološka demonstracija, može se desiti da dobijete poruku kako je sav kapacitet istrošen, ali možete pokušati ponovo za nekoliko minuta.

Program otvarate iz brauzera poput bilo kog drugog sajta i nije potrebno instalirati nikakve dodatne pluginove niti programe jer je u pitanju čist HTML5. Otvara se preko cijelog ekrana poput Youtube-a. Ono što je revolucionarno u vezi ovog programa je to da je vaš računar u stvari samo terminal koji prikazuje sliku sa udaljenog servera koji pokreće i izvršava program koji želite umjesto vas.

Ovo sve radi mnogo brže nego na bilo kom računaru koji možete da kupite u radnji, jer se radi o cloud computing-u, koji je mreža stotinu hiljada računara gde svi rade kao jedan i omogućavaju neverovatnu brzinu. Takođe, program je nezavisan od operativnog sistema i 32-bit, 64-bit arhitekture računara. Jedino što vam je potrebno je pretraživač koji podržava HTML5.

U testiranju i razvoju ovog softvera učestvovale su mnoge svetske poznate kompanije poput "Nvidia", "Adobe", "Amazon", "Intel" i mnoge druge.

Za sada ne postoji mogućnost otvaranja svojih fajlova jer je softver još u beta fazi. S obzirom da se serveri nalaze u San Francisku, sve će vam ovo raditi sa blagim zakašnjenjem, ali se postavljanje servera u Evropi očekuje u narednih nekoliko mjeseci. Za korišćenje programa nije potrebno ni pretjerano brz internet, 3 Mbps već donosi odlične performanse od 60 FPS-a (frejmova u sekundi).

Što se tiče cene korišćenja ovog softvera za sada se ne zna mnogo, ali pretpostavljamo da će biti neki vid mesečne pretplate ili nešto slično.

Iskreno se nadamo da će ovaj program doneti revoluciju kada je u pitanju cloud computing ali za sada nam ostaje da sačekamo proleće kada će program zvanično biti pušten i vidimo da li će ostvariti veliki uspeh kao što se predviđa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.