NavMenu

U martu 2014. počinju radovi na železnicama finansirani ruskim kreditom

Izvor: Tanjug Četvrtak, 12.12.2013. 15:42
Komentari
Podeli

(Foto: Milica Stevuljević)
Prvi radovi na rekonstrukciji srpskih pruga koji će se finansirati ruskim kreditom od 800 mil USD počeće u martu 2014. godine, izjavio je Tanjugu generalni direktor kompanije Ruskih državnih železnica "RŽD International" Sergej Pavlov.

Prvi projekat biće rekonstrukcija, izgradnja i elektrifikacija drugog železničkog koloseka od Pančevačkog mosta u Beogradu do stanice Pančevo glavna.

- Sada završavamo sve potrebne pregovore i početkom sledeće godine ćemo organizovati tendere i u martu bi trebalo da započnu radovi - rekao je Pavlov u muzeju "Železnica Srbije", gde je obeleženo 30 godina likovnog konkursa "Železnica očima dece".

Pavlov je naglasio da će Ruske državne železnice dovesti rusku tehnologiju i iskustvo, kao i najbolje ruske kompanije koje će se baviti izgradnjom tunela i mostova. Prema njegovim rečima, Ruske državne železnice žele u Srbiji da se pokažu u najboljem svetlu. Pavlov je rekao da je ubeđen da će učestvovati dosta srpskih kompanija, pošto je reč o velikim projektima.

Vrednost prvog projekta za prugu od Beograda do Pančeva je oko 69 mil EUR, od čega će 60 mil EUR biti obezbeđeno ruskim kreditom, dok će ostatak obezbediti Srbija, rekao je Dragoljub Simonović, direktor "Železnica Srbije". On je kazao da Srbija treba da obezbedi 15% od vrednosti ruskog kredita.

- Građevinska dozvola je dobijena 3. oktobra, a do kraja godine "Železnice Srbije" i država Srbija treba da izvrše uplatu avansa od 9 mil EUR, čime će se steći uslovi za početak čitavog posla - naveo je Simonović.

Prema njegovim rečima, ruski partneri su već započeli aktivnosti na izboru izvođača radova na tom projektu. Reč je o deonici dugoj 15 km, čijom modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, a brzine vozova će se povećati na 120 kilometara na čas.

Projekat obuhvata rekonsturkciju postojećeg koloseka i izgradnju i elektrifikaciju novog odnosno drugog koloseka, ali i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i Pančevo glavne, a to su Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš.

- Do kraja januara predviđeno je i potpisivanje Aneksa 2 ugovora između "Železnica Srbije" i "RŽD Internationala" za modernizaciju šest denica na Koridoru 10, ukupne dužine 112 km - najavio je Simonović.

Kako je rekao, već na proleće naredne godine počeće radovi i na tri deonice duge 66 km na železničkom Koridoru 10: Ruma - Golubinci, Sopot Kosmajski - Kovačevac i Mala Krsna - Velika Plana. On je kazao da će tokom 2014. godine početi radovi na još tri deonice na Koridoru 10, a to su Vinarci - Đorđevo, Vranjska Banja - Ristovac i Bujanovac - Bukarevac.

Oko 80% građevinskih materijala za te remonte je već nabavljeno zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj, a polovinom ovog meseca u Srbiju treba da stignu i šine. Ruskim kreditom biće finansirana i obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, pruga Stara Pazova - Novi Sad na Koridoru 10 i nabavka novih dizel-motornih vozova iz Rusije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.