NavMenu

Sunce i biomasa greju vojvođanske gerontološke centre - Uskoro novac i za projekte u školama i bolnicama

Izvor: Beta Četvrtak, 12.12.2013. 11:12
Komentari
Podeli
Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine opredelio je danas 14 miliona dinara za projekte korišćenja solarne energije u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Vojvodina.

Ugovore o bespovratnim sredstvima potpisalo je osam gerontoloških centara i domova za smeštaj lica ometenih u razvoju i duševno obolelih lica, a solarna energija koristiće se za grejanje vode.

Potpisani su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja biomase u ustanovama socijalne zaštite, za koje je namenjeno više od 39 miliona dinara. Novac je dodeljen gerontološkim centrima iz Sombora i Subotice.

Projekti se odnose na zamenu postojećih kotlova na fosilna goriva sa kotlovima koji će koristiti obnovljive izvore enregije.

Podrška realizaciji projekata korišćenja solarne energije i biomase, deo je težnji Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine da doprinese održivom korišćenju energije u Vojvodini.

Kako se navodi u saopštenju, Sekretarijat je u više navrata sufinansirao projekte energetske efikasnosti, a utvrđeno je da su oni pomogli uštedi energije i do 70% na godišnjem nivou.

Pokrajinska sekretarka za energetiku Nataša Pavićević Bajić kazala je prilikom potpisivanja ugovora da tim projektima Sekretarijat želi da zameni korišćenje uvoznog fosilnog goriva domaćim resursima.

- To dovodi do smanjenja novca za nabavku energenta u proizvodnji toplotne energije, a takođe i stvaranje domaćeg tržišta za potrošnju biomase - dodala je Pavićević Bajić.

Najavila je da će Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i naredne godine raspisati slične konkurse za ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, kao i za predškolske i školske ustanove čiji je osnivač pokrajina Vojvodina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.