NavMenu

Perspektiva saobraćajne infrastrukture u Srbiji

Izvor: Glas javnosti Četvrtak, 07.12.2006. 13:56
Komentari
Podeli

Rekonstrukcija putne infrastrukture Srbije odavno predstavlja jedan od ekonomskih prioriteta zemlje, neophodan radi iskorišćenja geostrateškog položaja države i privlačenja stranih investitora. Međutim, zbog ogromnih troškova ovakvog projekta, dosad je većina pokušaja ostajala na lepim rečima, da bi u poslednjih nekoliko meseci napokon došlo i do konkretnih rezultata.

Tako je pre nedelju dana objavljeno da je Grčka odobrila dodatnih 100 mil EUR iz "Helenic plana" za završetak Koridora 10 od Leskovca do granice sa Makedonijom. Srbija i Grčka su sporazum o donaciji za Koridor 10 sklopile još 2001. godine, ali je sada reaktiviran, a njegovo sprovođenje je produženo do 2011. godine, s tim što se očekuje da Koridor bude završen godinu dana pre isteka tog roka.

Ukupna vrednost trase Koridora u koji ulažu Grci je 475 mil EUR, tako da će preostalih 375 mil EUR finansirati Srbija.

Najskuplji projekat za koji su pronađene pare je izgradnja autoputa Horgoš - Požega. Početkom novembra 2006. godine Vlada Srbije je na predlog tenderske komisije odabrala špansku kompaniju "Ef-Si-Si" u konzorcijumu sa austrijskom "Alpine Majreder" za koncesionara koji će u narednih 25 godina naplaćivati putarinu na ovoj deonici.

Ponuda građevinskog giganta iz Španije od 800 mil EUR bila je najbolja od ponuda četiri konkurenta.

Autoput Horgoš - Požega biće deo nove saobraćajnice do Crnogorskog primorja, čija je izgradnja procenjena na 3,5 milijardi EUR, dok bi deonica kroz Srbiju trebalo da košta oko 1,5 milijardi EUR.

Koncesijom je predviđeno da "Ef-Si-Si" izgradi levu traku autoputa od Horgoša do Novog Sada u dužini od 106,9 km, da održava 68 km autoputa od Novog Sada do Beograda i da izgradi deonicu autoputa dugu 148 km od Beograda do Požege. Posle isteka dve i po decenije korišćenja i naplate putarine "Ef-Si-Si" će biti dužan da autoput preda Srbiji u kvalitetnom stanju.

Pregovori oko definisanja konačnog ugovora sa Špancima još traju, ali se potpisivanje očekuje pre Nove godine, tako da bi sve bilo spremno za početak radova na poleće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.