Izvor: Radio 021 | Ponedeljak, 09.12.2013.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Antarktiku izmerena najhladnija temperatura ikada, -91 celzijusa

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod minus 91 stepen Celzijusa.

Pri toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 CO2 iz gasovitog stanja postaje suvi led. Rekordnu hladnoću otkrili su naučnici iz America’s National Snow and Ice Data Centre, piše Sunday Times, a pritom su koristili satelite za merenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mesto smešteno je na 3.779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj stanici Vostok gde je najniža izmerena temperatura bila -89,2.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mesta jer sateliti mere prosečnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suvih vremenskih perioda, a ne vetrovitih i snežnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. To je dom oko 500 ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jedne prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.