Izvor: Tanjug | Nedelja, 08.12.2013.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavak saradnje čačanske Čipsare i poljoprivrednika iz Zablaće - "Chips way" će otkupljivati krompir i sa KiM

Čipsara "Chips way" i poljoprivrednici iz Zablaća odlučili su da nastave saradnju pošto je čačanski proizvođač čipsa ispunio sve ugovorene obavaze i isplatio otkupljeni krompir, a ugovor o otkupu krompira bi naredne sedmice trebalo da bude potpisan i sa proiozvođačima iz srpskih opština sa Kosova i Metohije.

- Nastavljamo poslove započete prošle godine, tada smo ugovorili isporuku 600-700 tona krompira, sve je isplaćeno, pa se nadam da će buduća saradnja biti unapređena, i da ćemo dogovoriti tri puta veće količine - izjavio je Tanjugu generalni direktor i jedan od vlasnika čipsare, Tomislav Bajević.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa poljoprivrednicima okupljenim u zemljoradničkoj zadruzi "Zablaćanka", kojih ima oko 50, i ističe da su obe strane zadovoljne cenom otkupa krompira.

Prema rečima Snežane Marković Ðurović, iz Centra za razvoj sela Zablaće, ustanove koja posreduje između poljoprivrednika i otkupljivača, saradnja sa Čipsarom je na zavidnom nivou, pošto su proizvodači imali poverenja i ispoštovani su u skladu sa ugovorom.

"Rok isplate za rani krompir bio je mesec dana, a plaćen je svega sedam dana nakon preuzimanja. Izmirenje obaveza za kasnije sorte trebalo je da bude izvršeno do 25. decembra, a obavljeno je dvadeset dana pre toga - navela je ona.

Oko 50 kooperanata zadruge iz Zablaća isporučilo je Čipsari 300 vagona ranog i istu količinu kasnih sorti krompira, tako da je, kaže Marković Ðurović, u potpunosti ispoštovan ugovor.

Sastanku u Zablaću prisustvovali su i predstavnici srpskih opština sa Kosova i Metohije, kako bi se upoznali sa detaljima ovog poslovnog poduhvata i poučeni iskustvom ratara sa leve obale Zapadne Morave sami uspostavili saradnju sa čipsarom u Čačku.

Kako je rekao predsednik opštine Zvečan, Dragan Nedeljković, naredne sedmice trebalo bi da bude potpisan ugovor, kojim bi se primenio isti program kao u Zablaću.

- U Vitini je pod krompirom trenutno oko 40 hektara, ali će ta površina svakako biti povećana ako se saradnja uspostavi - ističe Miloš Jovanović, predsednik opštine Vitina, poznate po proizvodnji kvalitetnog krompira i dodaje da se 80% stanovnika tog područja bavi poljoprivredom, zbog čega bi posao sa fabrikom čipsa u znatnoj meri doprineo razvoju tog mesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.