NavMenu

Amerikanci preuzimaju namensku industriju u FBiH - Vlada potpisuje ugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom "Howell Machine"

Izvor: eKapija Subota, 07.12.2013. 14:09
Komentari
Podeli

(Foto: Igman.co.ba)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj potpisaće 13. decembra memorandum o razumevanju i strateškom partnerstvu s američkom kompanijom "Howell Machine", prenosi portal Indikator.ba.

Reč je o jednoj od pet vodećih kompanija u namenskoj industriji Sjedinjenih Američkih Država.

"Howell Machine Inc" već ima ugovorene poslove s privrednim društvima "Igman" iz Konjica te goraždanskim "Ginexom", a kako je za "Avaz" kazao ministar Trhulj, cilj je uvezati američku kompaniju i s ostalim firmama poput "Pretisa", "Binasa", "Zraka"...

- Najvažnije je da ćemo dogovoriti model saradnje s "Howelom", koji je novina na našem tržištu, a bit će reč o oprobanom svetskom modelu, tzv. GOCO upravljanju, što znači da je država vlasnik projekta, ali da poslovima upravlja kompanija, odnosno njeni menadžeri. Tako se stimulira rad i interes menadžera je samo profit - kazao je Trhulj.

On je dodao da se ovakav model u svetu pokazao profitabilnim i potpuno je eliminisao politiku iz poslovanja, a itekako će stimulirati namensku industriju, koja je u poslednje dve-tri godine podignuta iz pepela.

Trhulj je kazao da će investicijama američke kompanije ciljevi koji su bili postavljeni u namenskoj industriji do 2015. biti postignuti već krajem ove godine.

"Howell Machine Inc" s konjičkom firmom "Igman" u junu 2013. godine potpisao je ugovor o izvozu vredan 130 mil KM. Direktor "Igmana" Đahid Muratbegović kazao je za "Avaz" da je rano govoriti o eventualnim novim poslovnim aranžmanima.

U goraždanskom "Ginexu" kažu da već imaju u junu zaključen kupoprodajni ugovor s američkom kompanijom o isporuci "Ginex"-ovih kapisli do kraja ove i 2014. godine. Reč je o poslovima vrednim 2,5 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.