Izvor: Danas | Sreda, 06.12.2006.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od 100 mil EUR iz "Helenic plana" čeka na projekte

"Helenic plan" kao program grčke vlade za ekonomsku rekonstrukciju Balkana ponovo je ovih dana postao aktuelan, jer je grčka vlada odlučila da odvoji 100 mil EUR za završetak radova na auto putu duž Koridora 10 od Leskovca do makedonske granice.

Za dobijanje sredstava iz tog budžeta teškog oko 550 mil EUR konkuriše sedam zemalja, pri čemu je za razvojne programe u Srbiji opredeljeno 230 mil EUR. Najveći deo sredstava, oko 70%, namenjeno je za modernizaciju energetske i saobraćajne infrastrukture, za osavremenjavanje lokalne i državne uprave planirano je oko 10% sredstava, dok će za razvoj preduzetništva biti iskorišćeno oko 20% fonda.

- Osim što je završetak radova na izgradnji Koridora 10 od velikog značaja za saobraćaj Grčke i Srbije, njegova vrednost je i što će bitno uticati na podizanje kvaliteta života i standarda na jugu Srbije. Taj kraj će u narednih pet godina, postati dostupniji investitorima, otvaraju se mogućnosti za razvoj turizma, kulturnu razmenu i ekonomski napredak - rekao je pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Dragan Penezić.

On je naglasio da to nije jedini projekat koji će biti finansiran sredstvima "Helenic plana". Oko 6 mil EUR opredeljeno je za "Filajt" program, kojim će se obezbediti internet povezivanje akademskih centara na Balkanu, od Novog Sada, Beograda, Niša, Banjaluke, do grčkih univerzitetskih gradova.

Penezić je podsetio da je prošle nedelje u Grčkoj dogovoreno da se krajem januara 2007. godine u Atini organizuje veliki skup privrednika Grčke i Srbije, na kome će biti dogovoreni konkretni programi za implementaciju projekata koji će konkurisati za dobijanje 40 mil EUR namenjenih proizvodnim investicijama u MSP kojima se podstiče saradnja grčkih i srpskih privrednika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.