NavMenu

Građani Srbije uživaju u onlajn kupovini - Broj korisnika kartica koji kupuju na Internetu povećan za 10% od 2010. godine

Izvor: eKapija Utorak, 03.12.2013. 13:17
Komentari
Podeli

Rezultati istraživanja "MasterIndex", godišnjeg istraživanja kompanije "MasterCard" o potrebama i navikama aktivnih korisnika kartica u Srbiji, pokazali su da se broj korisnika kartica koji kupuju na Internetu povećao za 10% tokom poslednje tri godine – sa 14% 2010. godine na 24% 2012. godine.

Po rečima Artura Turemke, generalnog direktora kompanije "MasterCard Europe" za Balkan, kupovina više nije samo fizička kategorija.

- Velika većina ljudi u Srbiji ima pristup Internetu, što ne samo da im pruža mogućnost da istraže proizvode pre nego što ih kupe bilo putem Interneta ili u fizičkim prodavnicama, već i da plaćanja obavljaju na jednostavniji način, bez gubljenja vremena u dugačkim redovima i da kupuju robu i usluge iz čitavog sveta po najboljim cenama. Stalni porast broja onlajn kupaca u Srbiji je pozitivan signal da ovo tržište prihvata ovaj moderni kanal za kupovinu, a uvereni smo da će sa razvojem tehnologija koje omogućavaju da se kupovina obavlja u pokretu, popularnost onlajn kupovine i ubuduće nastaviti da raste u Srbiji.

Kada je u pitanju vrsta plaćanja koja se obavlja na Internetu, ovo istraživanje je pokazalo da među ispitanicima koji kupuju na Internetu, 32% plaća svoje račune onlajn, a isti je i procenat onih koji kupuju odeću i obuću, dok 21% njih kupuje poklone. Korisnici kartica u Srbiji takođe koriste Internet da kupe knjige (16,9%), karte za sportska i kulturna dešavanja (16,4%) i kućne aparate (7,2%). Ispitani korisnici kartica takođe vide Iternet kao pogodan način za plaćanje svojih roškova vezanih za putovanja, pa tako 24% ispitanika kupuje avionske karte onlajn, 19%plaća hotelske i troškove smeštaja, dok 7,7% plaća putne aranžmane.

"MasterIndex" istraživanje je pokazalo da je procenat ispitanih korisnika kartica koji vide Internet kao sjajno rešenje za plaćanje komunalnih računa sličan u svim starosnim grupama (oko 33%). Kada je u pitanju kupovina odeće na Intenetu, najaktivniji onlajn kupci među ispitanicima imaju između 18 i 24 godine (60% ispitanika), u poređenju sa 32% njih starosti od 45 do 64 godina, 25% ispitanika starosti od 25 do 34 godina i 21% ispitanika starosti od 35 do 44 godina. Pored toga, 30% ispitanih onlajn kupaca u starosnoj grupi između 18 i 24 godina je reklo da kupuju avionske karte na internetu, kao i 24% njih starosti između 25 i 44 godina i 21% ispitanika koji imaju između 45 i 64 godina.

Osim toga, ovo istraživanje je pokazalo da je broj onih koji veruju da je onlajn plaćanje bezbedno takođe porastao sa 20% koliko je iznosio 2010. godine na 35% 2012. godine. Turemka kaže da iako su ove cifre još relativno male, one su pozitivan pokazatelj razvoja onlajn kupovine i porasta njene popularnosti na srpskom tržištu, i dodaje da uvek ima prostora za edukaciju potrošača kada su u pitanju tehnologije i usluge koje finansijske institucije implementiraju kako bi obezbedile sigurnost ličnih i finansijskih informacija korisnika kartica.

Jedna takva usluga je "MasterCard SecureCode", koja štiti korisnike kartica od neovlašćene upotrebe kartice na veb sajtovima trgovaca koji učestvuju u ovom programu – tamo gde je istaknut "MasterCard SecureCode" logo. Ova usluga uključuje privatne kodove koji su poznati samo korisnicima kartica koji ih upotrebljavaju za autentikaciju onlajn plaćanja i koji se nikada ne dele sa trgovcima, zbog čega ova usluga predstavlja idealno sredstvo za sigurne onlajn kupovine sa bilo kog uređaja: laptopa, tableta ili mobilnog telefona, pa samim tim korisnici kartica mogu biti sigurni da su njihove transakcije na Internetu zaštićene.

Na kraju, Turemka je istakao mobilna plaćanja kao još jednu platnu metodu koja postaje sve popularnija u Srbiji.

- Istraživanje "MasterIndex" je pokazalo da korisnici kartica u Srbiji sve češće koriste mobilna plaćanja, prvenstveno za plaćanje parkinga i dopunu pripejd kredita za mobilne telefone. Kako zbog stalnog unapređenja tehnologije koju koriste, tako i zbog činjenice da ih korisnici uvek nose sa sobom, mobilni uređaji imaju veliki potencijal za komercijalne aktivnosti.

"MasterIndex Srbija" je godišnji program istraživanja koji kompanija "MasterCard Evropa" sprovodi sa ciljem da profiliše korisnike kartica u Srbiji i ono daje uvid u izbore i navike korisnika kartica, kao i u njihovu percepciju lične finansijske situacije. "MasterIndex" istraživanje je po prvi put sprovedeno u Srbiji u martu 2009. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.