NavMenu

Vrednost trzišta robe široke potrošnje 70,6 mlrd USD

Izvor: Tanjug Utorak, 03.12.2013. 13:14
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)

Vrednost domaćeg tržišta robe široke potrošnje iznosi 70,6 mlrd USD, a uz očekivani rast od 50% procenjuje se da će njegova vrednost u 2016. godini iznositi 105 mlrd USD, rekao je danas ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je na konferenciji o brzopokretnoj robi široke potrošnje "FMCG sektor do 2020", rekao da je ovo tržište, u regionalnom smislu bez konkurencije imajući u vidu veličinu tržišta i startnu osnovu koja je niska, pa samim tim Srbija postaje potencijalno tržište za strana ulaganja.

Trgovina je oblast koja se najbrže razvija od svih privrednih grana, posebno u poslednjih dvadesetak godina i zahvata sve učesnike na tržištu. Od trgovine bazirane na malim prodavnicama, transformisala se u oblik maloprodaje bazirane na velikim trgovinskim lancima, supermaketima i hipermarketima, naveo je Ljajić.

Promene se, dodao je, vide i u sektoru proizvođača koji snabdevaju maloprodajne objekte, kao i kod potrošača koji se sve više opredeljuju da kupuju robu na jednom mestu.

Ljajić je kazao da su ove promene neminovne, ali još u velikoj meri nisu zahvatile ovaj region. On je naveo da je učesće malih radnji na tržištu Srbije 2003. godine iznosilo 72%, a 2011. 53%. U Rumuniji se taj odnos kretao 53% na prema 37%, u Poljskoj 41 - 19%, u Hrvatskoj 41 - 28%.

Kada je reč o koncentraciji deset najvećih trgovaca na malo, on je iznosio 18% 2003. godine i 40% 2011 godine.

Ljajić je kazao da ekonomska kriza utiče na usporavanje ovog procesa, ali je evidentan pad prometa u maloprodaji koji u Srbiji iznosi 8,3%.

U planu je rad na zakonskoj regulativi , koja će, kako je rekao, ići u pravcu liberalizacije trgovine, zato što je neophodno stvaranje poslovnog ambijenta, za dolazak stranih investitora i trgovinskih lanaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.