Izvor: Tanjug | Nedelja, 01.12.2013.| 18:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sindikati i dalje bez odluke o nastavku pregovora o Zakonu o radu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da sastanak sindikalnih organizacija sa ministrom privrede Sašom Radulovićem u petak (29. novembra 2013. godine) ne znači da njihov povratak u pregovore o Zakonu o radu, i dodao da će odluka o tome biti doneta iduće nedelje.

- Sada smo samo razgovarali i dogovorili da nam pojasne šta se htelo pojedinim predloženim odredbama u zakonu, a kada to čujemo, odlučićemo tokom naredne nedelje kako ćemo postupiti dalje i da li ćemo se vratiti u pregovore - kazao je Orbović Tanjugu nakon sastanka u Ministarstvu privrede u petak.

Orbović je dodao da sindikati imaju primedbe na predloge Ministarstva privrede u zakonu koji, kako je rekao, utiču na smanjenje prava zaposlenih.

Kako je naveo, predstavnici tog sindikata, kao i UGS "Nezavisnost", su sa ministrom razgovarali i o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju u Srbiji. Reprezentativni sindikati dogovorili su intezivniju saradnju i održavanje redovnih sastanaka u predstojećem periodu, a naredni je zakazan za 2. decembar, kada će biti reči o tim preduzećima.

Na pitanje da li njihov raniji zahtev za smenu ministra Radulovića i dalje ostaje, Orbović je rekao da to "ostaje kao alternativa" i da se nastavlja prikupljanje potpisa za smenu u preduzećima u restrukturiranju, ali da će nakon što ministarstvo argumentuje predložena rešenja i nakon sastanka 5. decembra, sindikati odlučiti da li će predati zahtev za smenu.

Na taj sastanak, kako je istakao Orbović, pozvan je i ministar Radulović.

Sindikati su ranije najavili da će 5. decembra u Domu sindikata u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima poslovodstva i sindikata preduzeća u restrukturiranju, nakon čega će organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije i predati potpise za smenu Radulovića.

Sindikati realnog sektora Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" zatražili su prošle nedelje od predsednika Vlade Srbije da smeni ministra privrede Sašu Radulovića.

- Ministar predlaže zakone koji su protiv interesa srpske privrede, radnika i preduzeća u restrukturiranju, predlaže izmene Zakona o radu koje smanjuju prava radnika, igra se sa ličnim kartama i procenama vrednosti imovine preduzeća - rekli su tada predstavnici sindikata, na konferenciji za novinare.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.