NavMenu

Istraživanje konsultantske kuće EY predviđa povratak transakcija

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.11.2013. 11:01
Komentari
Podeli

Prema Capital Confidence Barometar istraživanju koje sprovodi konsultantska kuća EY, a koje se odnosi na oblast Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE), konstatovani su novi trendovi na tržištu u ovom regionu:

- 36% rukovodilaca očekuje porast broja transakcija
- Preko 50% rukovodilaca veruje u ubrzanje procesa poboljšanja ekonomske situacije
- 41% kompanija planira ubrzane strategije rasta u narednih 12 meseci
- 48% kompanija se okreće investiranju, u poređenju sa 33% prošle godina - Udvostručen je broj manjih transakcija (ispod 50 mil USD)

Capital Confidence Barometar je istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća EY uz pomoć Economist Inteligence Unit-a, a u kome učestvuju rukovodioci velikih kompanija širom sveta. Barometar sugeriše povratak, odnosno porast broja transakcija, nakon perioda smanjenog broja spajanja i akvizicija. Preduslovi za postizanje većeg broja transakcija su stabilnost lokalnih ekonomija, velike količine gotovine i dostupnost kredita.

Vladislav Severa, rukovodilac za podršku pri poslovnim transakcijama u CSE kaže: - Nije sigurno da će se nekadašnji uspeh na polju transakcija ponoviti. To je bila neodrživa situacija, ali i recesija transakcija čiji smo svedoci bili od 2009. godine, takođe je dugoročno neodrživa.

- Trenutni oprez koji je prisutan kada su spajanja i akvizicije u pitanju je razumljiv, ako se u obzir uzme nesvakidašnja ekonomska kriza čiji smo svedoci, a tržište je i dalje veoma osetljivo kada su u pitanju geopolitički problemi. Novi tržišni šokovi bi samo prolongirali kratkoročne zastoje u obavljanju transakcija. Dakle, noseći se sa budućim ekonomskim potresima, spajanja i akvizicije i investiranje će se vratiti na vrh strategije poslovanja kompanija - napominje Vladislav Severa.

Ekonomski izgledi – porast poverenja

Prema rezultatima istraživanja, rukovodioci su optimističniji po pitanju stanja globalne ekonomije u poređenju sa prethodnom godinom. Dvadeset i četiri odsto svih rukovodilaca koji su učestvovali u istraživanju uvereno je u to da je ekonomija stabilna, a i više od polovine ispitanih veruje da će proces poboljšanja biti ubrzan. U poslednjih šest meseci izgledi za evropsku ekonomiju znatno su poboljšani. Veća stopa zaposlenosti, porast BDP-a i lakši pristup kapitalu doprinosi činjenici da regionalna ekonomska kriza polako jenjava.

Prema Capital Confidence Barometru za CSE u 2013. godini, rast predstavlja globalni imperativ, pošto 41 odsto ispitanih rukovodilaca planira da ubrza planirane strategije za rast u narednih 12 meseci. Strategije rasta na koje se rukovodioci oslanjaju, baziraju se na optimizaciji postojećih proizvoda, kanala distribucije i tržišta. Rukovodioci su fokusirani na upravljanje i fiskalnu regulativu. Praćeni dobrim pokazateljima uspešnog rukovođenja, fokus koji je usmeren na rast, vodiće do većeg broja spajanja i akvizicija.

Strategije rasta

Povećanje ukupnog kompanijskog kapitala sastavni je deo postizanja ciljeva rasta i finansijske stabilnosti. Međutim, rezultati istraživanja pokazali su da su kompanije u oktobru 2013. godine imale rast od 11 odsto, dok je on u oktobru 2012. godine iznosio 22 odsto.

Postizanje likvidnosti i kontrole troškova ključni su za očuvanje kompanijskog kapitala u trenutnim nestabilnim uslovima tržišta. Iako su mnoge kompanije bile primorane na očuvanje kapitala kako bi opstale na tržištu, CSE Capital Confidence barometar pokazuje da se samo 4 odsto kompanija opredeljuje za očuvanje kapitala u oktobru 2013. godine, dok je taj rezultat u prethodnoj godini iznosio 19 odsto. Rezultati istraživanja pokazuju da se rukovodioci najčešće okreću investiranju, koje uključuje spajanje i akvizicije. U oktobru 2013. godine istraživanje je pokazalo da se investiranju okreće 48 odsto kompanija, dok je prethodnog oktobra samo 33 odsto kompanija investiralo.

Spajanje i akvizicije – znatno veći broj transakcija, ali sa manjim vrednostima

CSE Capital Confidence Barometar istraživanje pokazalo je da je trenutno fokus pomeren na manje transakcije, pošto je broj transakcija sa vrednošću od ispod 51 milion dolara udvostručen u poslednjih 12 meseci. Očekivanja poduprta stabilnim brojem transakcija, pokazuju da su na vidiku transakcije manjeg obima na tržištu. Kako kompanije teže bržem rastu, na tržištu CSE biće sve veći broj transakcija različitih obima.

Istraživanje pokazuje da 51 odsto rukovodilaca očekuje da broj transakcija ostane stabilan u narednih 12 meseci, a 36 odsto ispitanika očekuje da se taj broj poveća. Posledice takve budućnosti biće ekonomski rast, povećana kreditna sposobnost i velika verovatnoća za otvaranje novih radnih mesta. Prema rezultatima istraživanja, četvrtina ispitanih kompanija težiće ostvarivanju akvizicija u narednih 12 meseci.

Broj rukovodilaca koji su se angažovali na polju ostvarivanja transakcija ispod 50 miliona USD, značajno se povećao i sada iznosi 63 odsto u poređenju sa 36 odsto od prethodne godine. Broj transakcija koje su se odnosile na pokretače tržišta (sa iznosima od 50 miliona do milijarde USD), u ovoj godini prema istraživanjima pao je za 10 odsto i sada iznosi samo 4 odsto. Ovakvo stanje na tržištu ukazuje na to da su na vidiku akvizicije kompanija koje pokrivaju određene oblasti relevantnih tržišta.

Od pre godinu dana poverenje u sklapanje poslova značajno je poraslo, kao i broj i kvalitet prilika za spajanja i akvizicije. Trideset i šest odsto rukovodilaca očekuje rast transakcija na globalnom tržištu, a otprilike jedna četvrtina njih planira da samostalno učestvuje na povećanju broja transakcija u narednom periodu.

Razlike u očekivanjima po pitanju vrednosti samo će se povećavati u narednih 12 meseci, predviđa 22 odsto ispitanih rukovodilaca u poređenju sa 14 odsto ispitanih rukovodilaca koji su delili isto mišljenje pre samo pola godine.

Prodaja je od suštinske važnosti kao pokretač strateške vrednosti - rezultati istraživanja pokazuju da 66 odsto ispitanih rukovodilaca tvrdi da je prodaja jedne samostalne jedinice kompanije najbolje rešenje kada je prodaja u pitanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.