Izvor: eKapija | Sreda, 27.11.2013.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poljaci otvaraju fabriku eksploziva u Boljevcu - "Nitroerg" ulaže 4 mil EUR i zapošljava 50 ljudi

Poljska kompanija "Nitroerg" počeće naredne godine izgradnju fabrike eksploziva u Boljevcu, objavila je juče "Radio-televizija Bor".

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" Blagoje Spaskovski i Jozef Dulian, direktor poljskog "Nitroerg"-a, potpisali su u Beogradu pismo namere o saradnji u oblasti nabavke eksplozivnih materijala, minerskih sredstava i pumpanih eksploziva. "Nitroerg" posluje u sastavu koncerna KGHM, jednog od četiri najveća proizvođača bakra u svetu.

- Veliki je izazov raditi sa RTB "Bor". Postavili su visoke standarde, ali ubeđen sam da možemo da ih ispunimo, a u januaru očekujemo i potpisivanje ugovora sa Kombinatom bakra. Dokument koji smo sada potpisali sa RTB "Bor" otvara vrata i za pokretanje proizvodnje u Srbiji. Sledeće godine ćemo u Boljevcu izgraditi fabriku eksploziva u koju ćemo za početak uložiti ne manje od 4 mil EUR, a uposlićemo 50 ljudi. Planiramo da se odatle, uz pomoć naših srpskih kolega, povežemo sa tržištima u Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, i u nekoj kasnijoj fazi zaposlimo u Boljevcu do 100 ljudi - kaže Jozef Dulian, direktor kompanije "Nitroerg", prenosi RTV "Bor".

S obzirom na to da kombinat bakra godišnje troši oko devet hiljada tona eksploziva, poljski "Nitroerg" će u fabrici uvesti najmoderniju tehnologiju koja se odnosi na ovaj materijal. Tako će RTB "Bor" dobiti sigurnost u snabdevanju eksplozivom.

- Posao sa poljskom kompanijom donosi sigurnost u snabdevanju eksplozivom, a Boljevcu nova radna mesta i zato mi je posebno drago što će fabrika biti otvorena baš tamo. Činjenica je da je Boljevac centar velikih nalazišta visokokvalitetnog uglja, jer su u okolini Vlaško Polje, Rtanj, Sokobanja, Avramica, Bogovina, pa je ideja bila da se fabrika nađe u sredini svih nalazišta - naglašava Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB "Bor".

Opština Boljevac je već pripremila prostor za otvaranje fabrike, prenosi RTV "Bor".

- Mi smo u prethodnom periodu uložili velike napore da vojni kompleks predvidimo i prilagodimo, kao idealno mesto za prozvodnju i skladištenje eksploziva. Priča koju smo svojevremeno pokrenuli sa "Rudeksom", kada smo kupili vojne objekte i započeli njihovu rekonstruklciju kako bi se prilagodili za industrijsku proizvodnju, je dala rezultate. Lokacija je pogodna, jer je privredni gigant kakav je RTB "Bor" veoma blizu, kao i cementara u Paraćinu, pa i "Strabag" u Zaječaru, što je verovatno i opredelilo investitore da dođu baš ovde - kaže Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.