Izvor: Novosti | Sreda, 04.05.2005.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta se desilo sa izgradnjom puta Kragujevac-Batočina?

pred prošlogodišnje septembarske izbore započela je izgradnja auto-puta od Kragujevca do Batočine, ali je prekinuta već narednog meseca. A, kada će biti nastavljena - ne zna se!

Kada je simbolično označen početak radova, ministar Velimir Ilić je najavio izgradnju puta sa šest traka, dužine 24 km i to domaćim parama ili kreditima. Rekao je on onda da koncesija nije rešenje za izgradnju ove saobraćajnice, jer za to nema ekonomskog opravdanja.

Ilić je rekao da koncesija koja bi bila isplativa podrazumeva protok saobraćaja od oko 16.000 vozila dnevno, a ovde je promet tek oko šest hiljada. U suprotnom, država bi imala problem, jer bi takav posao morala dodatno da "pokriva". Odluku o realizaciji nekog projekta putem koncesije treba prvo da odobri vlada, a verifikuje Skupština. procedura i provera dosta traju, a izgradnja ovog auto-puta spada u "manje investicije" koje se mogu realizovati domaćim parama, ili povoljnim kreditima, recimo Evropske investicione banke.

predviđeno je da izgradnja auto-puta košta oko 32 mil EUR i za to je urađena studija izvodljivosti. U prvoj fazi predviđena je izgradnja 4,5 km puta, ali je tucanikom nasuto samo parče trake.

pred prvomajske praznike, Skupština grada je pokrenula inicijativu da auto put bude izgrađen davanjem koncesionih prava stranom ili domaćem ulagaču, a očekuje se da će ova ideja naići na odobrenje Vlade Srbije i republičke Skupštine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.