NavMenu

Stabilizacija izvoza hrane do kraja 2013. godine

Izvor: Tanjug Nedelja, 24.11.2013. 11:36
Komentari
Podeli

U izvozu poljoprivrede i prehrambene industrije za devet meseci 2013. došlo je do pada od 5,8 odsto, zbog problema sa aflatoksinom početkom godine i barijera u izvozu pšenice u Makedoniju, ali se do kraja godine očekuje njegova stabilizacija, izjavio je Tanjugu Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Vrednost izvoza hrane iz Srbije od januara do septembra iznosila je 1,9 milijardi dolara, a istovremeno vrednost uvoza bila je 1,1 milijardi dolara, što je povećanje od 12,2 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Stabilizacija izvoza pšenice sigurno će smanjiti pad izvoza, koji i nije tako značajan, naveo je Budimović, napomenuvši da su zbog barijera koje je uvela Makedonija, granice za izvoz pšenice u tu zemlju bile otvorene maltene samo dve nedelje.

Makedonija je 1. jula donela meru o ogranicenju uvoza pšenice i brašna, koja je predviđala da za kilogram uvezene srpske pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Sporni propis, u delu koji se odnosi na pšenicu, prestao je da važi 2. septembra, a na brašno 15. septembra. U oktobru su se ponovo javile teškoće kod izvoza robe u Makedoniju zbog novih kontrolnih markica za brašno, koji je prevaziđen.

Budimović, koji je sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS, ukazao je da se izvoz voća i povrća konstantno odvija, s obzirom da ti proizvodi mogu da se smeste u hladnjače.

Ono što predstavlja problem je izvoz mesa, pogotovo bebi bifa, koji je na izuzetno niskim granama, takoreći na istorijskom minimumu, i iznosi svega 400 do 500 tona na godišnjem nivou, upozorio je Budimović, napomenuvši da kvota za izvoz bebi bifa na tržište EU iznosi 8.800 tona.

On je istakao da treba povećati izvoz finalnih proizvoda čija je cena viša.

Vrednost ukupne robne razmena agrara od januara do septembra iznosila je tri milijarde dolara. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ovom periodu iznosi 778,7 miliona dolara, što je za 23,8 odsto manje nego za devet meseci 2012.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu za devet meseci ove godine bili su pšenica (158,2 miliona dolara), smrznuta malina (134,2 miliona dolara), beli šećer (105,9 miliona dolara) i ulje od suncokreta (68,3 miliona dolara).

Prema strukturi izvoza, nazastupljeniji su voće i povrće (24,54 odsto), žitarice (22,23 odsto), pića (8,63 odsto) i ulja (6,82 odsto).

Na uvoznoj strani, najvažniji proizvodi su sirova kafa (61,9 miliona dolara), cigarete (44,5 miliona dolara) i banane (37 miliona dolara).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.