Izvor: Novosti | Četvrtak, 21.11.2013.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švajcarci zainteresovani za hotel "Mir" i obnovu turizma u Zvonačkoj banji

(Foto: zvonackabanja.com)

U Turističkoj organizaciji Babušnica veruju da će sudbina uništenog hotela „Mir“ u Zvonačkoj banji konačno biti rešena, jer im je ovih dana prispela sasvim konkretna ponuda jednog investitora iz Švajcarske, zainteresovanog ne samo za pomenuti ugostiteljski objekat, već i za razvoj turizma u lečilištu specijalizovanom za takozvane menadžerske bolesti i sve što „pokvari“ stres.

- Švajcarci su obišli čitav kraj, oduševio ih je krajolik, a najveće interesovanje pokazali su za samu Banju, koja godinama čami kao neiskorišćeni potencijal - kaže Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije u Babušnici. - Osim što bi aktivirali hotel, planiraju i obnovu rehabilitacionog centra, po kojem je ova nerazvijena sredina, svojevremeno, bila poznata i van granica SFRJ. Čuli su i za takozvanu ružu vetrova, te blagotvornu termalnu vodu kojom se pune bazeni ne samo u hotelu, već i oni na otvorenom, a impresionirali su ih i kanjon Jerme, i brojni kulturno-istorijski spomenici.

Inače, sudbinu hotela „Mir“ je, pre nekoliko godina, zapečatio pirotski „biznismen“ Radoslav Zdravković, vlasnik preduzeća „Hram“, koji je zakupio ovo reprezentativno zdanje. Uz obrazloženje da je ugrožena statika objekta koji se nalazi na steni, pa on usled toga polako klizi, skinuo je komletnu stolariju, keramiku, sistem za centralno grejanje sa kompletnim radijatorima, ograde na terasama... faktički sve što je na otpadima moglo da se proda kao staro gvožđe! Konkretno, kažu da je na jednom ovdašnjem otkupnom mestu, samo za radijatore, dobio 1,7 miliona dinara.

Nažalost, tokom tih nekoliko meseci, koliko je trajalo ruiniranje hotela, niko od zvaničnika nije reagovao, pa je na kraju ostao samo betonski kostur objekta koji je nekada pripadao UTP „Srbija“. Iako je protiv Zdravkovića konačno pokrenut sudski spor, šteta je nenadoknadiva jer je gašenjem hotela „Mir“ zamro i turizam u čitavoj Zvonačkoj banji.

Na kraju, pre tri godine, hotel je zakupio jedan lokalni biznismen, povratnik iz Nemačke, ali do danas ništa nije urađeno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.