Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.11.2013.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodeljene nagrade za najbolje u hotelskoj industriji u 2013.

Da su ljudski resursi najdragoceniji kapital svakog hotela – složili su se svi učesnici jubilarnog 10. foruma menadžera hotela & hotelskih domaćinstava, održanog 19. novembra u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS). Organizatori ovog skupa, čiji je slogan „Hotel – to smo mi“, su Redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo & turizam „Turistički Svet“, Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije i Univerzitet Singidunum, a pokrovitelj Ministarstvo privrede RS.

Na otvaranju konferencije, u uvodnom izlaganju govorio je potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović, koji je istakao da je u prvih 9 meseci ove godine povećan broj dolazaka turista za oko 6 procenata, noćenja za skoro 2%, dok je broj gostiju iz inostranstva povećan za blizu 12%.

U ime organizatora skupa, prisutne je pozdravila Dragana Šabić, sekretar Udruženja za turizam i ugostiteljstvo PKS, koja je podsetila da, u godini kada se obeležava 170 godina beogradskog hotelijerstva, hotelska privreda Srbije raspolaže sa 305 kategorisanih hotelskih objekata, od kojih je više od 80 sa četiri i pet zvezdica, što čini više od 16 hiljada smeštajnih jedinica i oko 28 hiljada ležajeva.

I ove godine najuspešnijima u hotelskoj industriji u 2013. godini dodeljena su priznanja. u KATEGORIJI  „Ambasadori dobre usluge“ nagrade su dobili hotel „ZIRA“ - Beograd, za najuspešniji tim hotelskog domaćinstva, hotel ABC - Leskovac, za najuspešniji tim hotelskog domaćinstva u 2013. godini, u kategoriji „mali hotel“ (do 30 soba) i Opština Čajetina, za najveće rezultate u razvoju turizma i hotelijerstva u 2013. na Zlatiboru kao destinaciji, čime je značajno obogaćena hotelsko-turistička ponuda Srbije.

Priznanje „Lider hotelske industrije“ za 2013. godinu pripalo je Desimiru Popoviću, menadžeru Best Western Hotela „M“ Beograd, u kategoriji „generalni menadžer/menadžer hotela“. U kategoriji  „Menadžer godine“ za 2013. godinu nagarde su uručene Vesni Vlatković,  „A Hoteli“ - Beograd, u kategoriji „marketing & PR menadžer“, Stanislavi Kuzeljević, hotel „Zlatibor MONA“ - Zlatibor, u kategoriji „menadžer hotelskog domaćinstva" i Srđanu Jovanoviću,  JAT Hoteli   „Slavija“ - Beograd, u kategoriji „menadžer recepcije“

Priznanje "Novi kvalitet“ za 2013. godinu pripalo je gradu Kraljevu, za izvanredan projekat elitnog hotelsko-turstičkog kompleksa „Kraljevgrad“, nagrada "Partner hotelske industrije“ beogradskoj firmi „Weishaupt“, u kategoriji „unapređenje energetske efikasnosti“. Priznanje „Partner hotelske industrije“ poneo je Univerzitet IMC FH Krems  Austrija, u kategoriji „obrazovanje“, priznanje „Medijski partner hotelske industrije“ dopisništvo RTS-a  Kruševac, a „PRESS zvezdica“ – Euro Garni Hotelu - Beograd, kao novinarsko priznanje za kvalitet usluge,

S obzirom na to da je glavna tema jubilarnog foruma hotelijera posvećena ljudskim resursima, o važnosti zaposlenih u hotelskoj industriji govorio je prof. dr Slobodan Čerović sa Univerziteta Singidunum i Marina Petruševski, direktor "Advance Response International", koji su konstatovali da hotelijer mora biri diplomata, demokrata i akrobata, dobar igrač i vizionar, misionar, motivator i mirotvorac.

Na ovom panelu, na kom su govorile i Jasmina Faragović iz IN Hotela, Jelena Šulejić iz kompanije „Food trade centar“ i Marija Miladinović iz "MK Mountain Resort"-a, istaknuto je i da su, osim rada na crno, problemi u ovoj oblasti i fluktuacija radne snage, niske plate i sezonalnost.

Drugi panel odnosio se na informacione sisteme i savremeno hotelsko poslovanje. Iskustva u primeni mobilne aplikacije u beogradskom hotelu „Square Nine“ prisutnima je prenela Jelena Đaković, marketing menadžer ovog hotela, dok su Ivan Vitorović iz hotela „Zlatibor Mona“ i Nikola Milović iz hotela „Moskva“ govorili o značaju primene društvenih mreža u hotelskom poslovanju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.