NavMenu

Vojvođanska banka ulaže 6 mil EUR u unapređenje poslovanja u 2014.

Izvor: eKapija Sreda, 20.11.2013. 16:02
Komentari
Podeli

Vojvođanska banka a.d. Novi Sad je tokom prvih šest meseci 2013. godine uspostavila trend snažnog rasta prihoda iz svih segmenata poslovanja, ostvarivši neto dobit od 1,322 milijardi dinara, što je svrstava među prvih pet banaka na domaćem tržištu. 

U toj banci očekuje da ovu godinu završe sa profitom od 15 do 16 mil EUR, odnosno oko 1,8 milijardi dinara, a u narednoj godini očekuje se dalji blagi rast profita, izjavili su danas predstavnici te banke.

Vojvođanska banka je "u plusu" posle tri godine beleženja gubitaka, a profit je zabeležen zahvaljujući rastu prodaje, kao i efikasnijoj kontroli troškova.

Ukupni krediti banke su 30. juna iznosili 76,038 milijardi dinara, a depoziti građana i pravnih osoba 80,940 milijardi dinara.

- Odličan poslovni rezultat Vojvođanske banke posledica je mogobrojnih sitemskih unapređenja koje smo sproveli tokom prethodne tri godine, ali iznad svega on je rezultat čvrstih veza i saradnje našeg menadžmenta, zaposlenih i klijenata. Za nas, on je posebno značajan kada uzmemo u obzir intenzivnu konkurenciju i vrlo izazovne ekonomske prilike u zemlji. Takođe, planiramo da investiramo 6 mil EUR u unapređenje poslovanja tokom 2014. godine, što će stvoriti dodatnu vrednost za sve naše klijente, privredu i lokalnu zajednicu – izjavio je Marinos Vathis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Kako je Vathis rekao za "eKapiju", prvi rezultati Nedelje štednje pokazuju da su depoziti na istom nivou kao i do sada. Iako su kamate svugde u padu, klijenti nisu povlačili novac.

On je najavio da se i u narednoj godini planira podrška privredi zbog čega je banka za 2014. napravila razvojni budžet. Upitan o visini kamata na kredite u bankama u Srbiji, Vatis je izrazio uverenje da će kamate padati, a jasna naznaka za to je i pad kamata na štednju, što je značajan izvor sredstava za kreditiranje za banke.

Vojislav Lazarević, član Izvršnog odbora, je rekao da kada je reč o keš kreditima, procenat klijenata koji kasne u otplati je 8-9%.

Kada je reč o ukupnom broju nenaplativih kredita (NPL), taj procenat u Vojvođanskoj banci iznosi 13-14%. Konkretno, u sektoru privrede teško je naplativo oko 16% kredita, delom i zbog potraživanja nasleđenih iz perioda pre nego što je Vojvođansku banku preuzela NBG grupa.

Prema njegovim rečima, nema problema sa otplatom stambenih kredita u toj banci, i nije bilo potrebe da se ti krediti naplaćuju kroz hipoteke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.