Izvor: eKapija | Sreda, 20.11.2013.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prva vozila na struju i javni punjači stigli u Pančevo - Elektromobile će ubuduće koristiti i građani?

Veliko interesovanje javnosti, lokalnih samouprava, a pre svih Pančevaca, izazvali su elektromobili koji su krajem oktobra napravili prvi krug u gradu na Tamišu. Pančevo je tako postalo prvo mesto u Srbiji u kojem su postavljeni javni punjači za elektrovozila, a takođe i prva lokalna samouprava koja poseduje automobile i bicikle na električni pogon.

Sva vozila u Pančevo su stigla iz donacije provincije Ravena u Italiji u vrednosti 220.000 EUR, a "Ostrvo za održivi saobraćaj" postavljeno je ispred Uslužnog centra Gradske uprave.

Olga Šipovac, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Pančeva, u intervjuu za "eKapiju" objašnjava kako je došlo do toga da grad dobije automobile na struju.

- Prilikom pripreme predloga nastavka druge faze projekta za saradnju u okviru "Mreže kooperacije između lokalnih vlasti pri razvoju i dijalogu u Jugoistočnoj Evropi" (SEENET), koji sprovodi italijansko Ministarstvo spoljnih poslova, predstavnici provincije Ravena predložili su kao temu korišćenje obnovljivih izvora energije. Razmatrano je nekoliko varijanti od automobila na elektro pogon do korišćnja solarne energije za grejanje nekog od javnih objekata, malih vetrogeneratora, servis javnog bicikla i dr. Grad Pančevo se odlučio za predlog koji se odnosio na mogućnosti korišćenja solarne energije za automobile na elektro pogon, s obzirom na to da je to nešto sasvim novo kod nas i da bi kao takvo bilo značajmo kao primer korišćenja obnovljivih izvora energije u oblasti saobraćaja.

Naša sagovornica objašnjava da je na "Ostrvu za održivi saobraćaj" postavljeno dva manja automobila- kvadricikla, koji su delmično kineske proizvodnje, dok je "srce" automobila, jedinica za el. pogon italijanske proizvodnje, proizvođača "Ggreen Go" iz Livorna.

- Ovi automobili su sa dva sedišta i služe u najvećoj meri za gradsku vožnju. Isto tako grad Pančevo je u okviru ove donacije dobio i "Renault Kangoo", kao i četiri bicikla na električni pogon.

Punjenje ovih automobila kada su prazni traje osam časova, a mogu se puniti i odmah posle kraće vožnje. Sa jednim punjenjem se može preći 130-150 km, prosečnom brzinom oko 60 km/h.

Za punjenje automobile koristi se solarna energija i vetrogeneratori.

- Nadstrešnica za korišćenje obnovljivih izvora energije je snabdevena sa 9 fotosolarnih panela i tri vetrogeneretora sa tri stuba. Solarna energija i energija vetra se akumuliraju pomoću komponenti za prikupljanje, koji su postavljeni odozgo. Nadstrešnica je obezbeđena jednim mestom za punjenje malih vozila-kvadricikala, kao i jednim za punjenje bicikala. Punjenje "Renault Kangoo" će se obavljati direktno iz mreže, s obzirom na kapacitet baterije na nadstrešnici odnosno sunčanost i potencijal vetra na lokaciji na kojoj se nalazi nadstrešnica – napominje Šipovac.

Proizvođač nadstrešnice sa fotosolarnim panelima i vetrogeneratorima i punjača za direktno napajanje iz gradske elektro mreže je italijanska firma "Giulio Barbieri" iz Ferare.

Sva donirana oprema je vlasništvo grada, tako da se u budućnosti kada vozila na elektro pogon počnu više da se koriste, u Pančevu će razmotriti mogućnost da punjače koriste i građani.

Za početak, planirano je da ova vozila koriste zaposleni u Gradskoj upravi grada Pančeva.

- Pre svih, vozila će koristiti u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, za redovne potrebe obilazaka sistema za kontinualni monitoring grada Pančeva, kao i inspekcije za zaštitu životne sredine. Isto tako i ostali zaposleni u Gradskoj upravi grada Pančeva će prema potrebi i dogovoru moći da koriste vozila i bicikle, kao npr. kurirska služba, ostale inspekcije i dr.

Zasada nema podataka o planovima drugih gradova za uvođenje ovakvog sistema, ali kako nam kažu u Pančevu, dosta drugih lokalnih samouprava je pokazalo zainteresovanost za sistem elektromobila koji je uveden u njihovom gradu.

Možda se i drugi gradovi ugledaju na Pančevo i uvedu električna vozila. Sistem iznajmljivanja automobila na struju za sve stanovnike već postoji u evropskim gradovima - na primer u Parizu je uveden pre dve godine.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE