NavMenu

Šnajderke i obućarke sa varjačom - Tranzicija na jugu Srbije

Izvor: Ekonometar Utorak, 19.11.2013. 13:56
Komentari
Podeli

(Foto: Facebook)

Ženski biznis u vranjskom kraju, u vreme tranzicije, dobio je drugačije oblike. Tako su posle gubitka posla u "Jumku", "Koštani", "Poljoproduktu" i drugim ovdašnjim preduzećima, mnoge radnice, umesto da očajavaju, pokrenule sopstveni biznis.

Lidija Ristić (49) iz Donjeg Neradovca kod Vranja je, naprimer, osnovala preduzeće "PetNik" za proizvodnju prehrambenih proizvoda na tradicionalan način. Ova preduzimljiva žena, nekada organizator posla u "Jumku", posle višegodišnje agonije i besparice, pozvala je sve one sa kojima je sarađivala da joj se pridruže. Uz veliku podršku porodice, supruga i sinova Petra i Nikole, po čijim imenima je i nazvala firmu, Lidija je uz pomoć iskusnih domaćica počela sa proizvodnjom domaćeg ajvara, pekmeza i slatka.

- Bilo je to 2008. godine bojažljivo, ali kada su prve količine od stotinak tegli prosto razgrabljene, dobila sam snagu i pozvala još žena da mi se pridruže, priča za Ekonometar Lidija Ristić dok pokazuje spisak od pedesetak proizvoda koji nastaju u novosagrađenom pogonu, opremljenom najsavremenijim mašinama za proizvodnju prehrambenih proizvoda, i dodaje:

– Ima stvari koje se rade na tradicionalan, zdrav i kvalitetan način, po recepturi staroj mnogo godina. Jer, to je ono što naši kupci vole i traže. Tako papriku pečemo na "malim kubićima" (pećima), a i drugo voće i povrće prerađujemo na tradicionalan način.

Na samom početku Lidiji su se pridružile Gordana Milenković i Marina Kostić iz "Jumka", a kada je fabrika obuće "Koštana" zatvorena, pristigle su i Slađana Stojanović i Sunčica Dodić. A ond su počele i druge žene da se javljaju, da uđu u tim koji proizvodi, opstaje i zarađuje.

- Sve žene koje su ostale bez posla u propalim vranjskim preduzećima nisam mogla da zaposlim, pa sam im ponudila kooperaciju. Naime, ugovorila sam proizvodnju ekološki zdravih organik proizvoda od jagoda, malina, kajsija, bresaka, kupina, krušaka, dunja, paradajza, kornišona, papričica, karfiola, plavog patlidžana, kaže Lidija.

U asortimanu proizvoda koje priprema tridesetak žena u Donjem Neradovcu, uz primenu Hasap sistema bezbednosti hrane, iz godine u godinu sve je veći broj proizvoda, ali i narudžbina koje stižu ne samo iz Vranja i Srbije već i iz inostranstva. Najprodavaniji su domaći ajvar (ljuti i blagi), džem i slatko, posebno od smokve, trešnje i kajsije. O kvalitetu proizvoda koji se ovde pripremaju odlučuje tehnolog Miroslav Dodić, koji kaže da je pola posla urađeno kada se obezbedi dobra sirovina.

– Klimatski uslovi i zemljište su ovde takvi da se postiže izuzetan kvalitet voća i povrća. Posebno na to utiče broj sunčanih dana i kvalitet vode jer je poznato da ovaj kraj obiluje mineralnim izvorima, kaže Dodić i dodaje da o kvalitetu najbolje govore priznanja koja je "PetNik" dobio.

– Firma je nagrađena velikim zlatnim peharom i zlatnom medaljom za kvalitet na Novosadskom sajmu 2012. Pobednici su džem od šljiva, sladak ajvar, pekmez od šipuraka, kompot od borovnice, kaže Lidija Ristić i dodaje da je hrana budućnost.

Fabrika je smeštena na prostoru od oko 400 kvadrata a najviše posla ima od avgusta do oktobra, pa i novembra, kada se pripremi i do 20.000 tegli ajvara. Preradi se oko 30 tona povrća i voća. U ovom poslu može da se opstane, jedini problem je naplata, kao i u svakom biznisu – veli Ristićeva i dodaje da se sa proizvodnjom džemova i sokova "proizvodna sezona" produži i do marta, a vrlo često se i ne prekida.

– Imamo i proizvode za dijabetičare, od prirodnog šećera. Proizvode šaljemo i pouzećem na kućnu adresu. Što se plasmana tiče, idemo na sindikalnu prodaju ovde u Vranju i okolnim gradovima do Niša, Kragujevca, Beograda, Subotice i drugih mesta. Naše proizvode naručuju sve generacije: od 25 do 50 godina jer žene nemaju vremena za spravljanje zimnice, a mlađe nemaju iskustvo u pripremi – kaže Lidija.

Prema rečima sagovornice "Ekonometra", zimnica se pakuje na najsavremeniji način i može se koristiti punih pet godina. Uskoro, zbog sve veće tražnje, biće neophodno proširenje asortimana i kapaciteta.

Stari recepti

Prateći zahteve kupaca, uz pomoć poznatih starijih domaćica iz Vranja i okoline, u pogonu "PetNik" Lidije Ristić uskoro bi trebalo da počne proizvodnja tradicionalnih proizvoda poput "sulca" od dunja, borovnice i malina, kao i čuvene vranjske "trljanice".

– Radimo na kompletiranju i usavršavanju recepture za veću proizvodnju i nadamo se da ćemo uskoro imati prve probne količine - kaže Lidija.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.