Izvor: eKapija | Utorak, 19.11.2013.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Sajmu igračaka u Nirnbergu 2014. prvi put učestvuju izlagači iz Srbije

Sajam za igračke, hobi i zabavu "Spielwarenmesse" biće održan od 29. januara do 3. februara 2014. u Nirnbergu. Na ovom nemačkom sajmi, 65. po redu, učestvovaće po prvi put i firme iz Srbije.

Predsednik Upravnog odbora ovog sajma, Ernst Kick, rekao je da je "Spielwarenmesse", osim svojih 95 zastupništva, najveći i najznačajniji sajam igračaka u svetu. On je naveo da je prethodni sajam "Spielwarenmesse" okupio 2.747 izlagača iz 60 zemalja i 72.595 posetilaca iz 113 zemalja, kao i 2.414 novinara iz 35 zemalja. Tom prilikom ujedno je predstavljeno čak milion proizvoda od čega 70.000 noviteta iz ove branše.

Kick je precizirao da je najviše izlagača bilo iz Kine 423 (od kojih su 162 iz Hong Konga), zatim iz Velike Britanije (163), Francuske (140) i SAD-a (137), dok iz Srbije nije bilo izlagača.

- Za predstojeći sajam već imamo 200 firmi na listi čekanja za koje trenutno ne možemo osigurati prostor na sajmu, iako raspolažemo sa 170.000 m2 izložbenog prostora - kazao je Kick.

Direktor marketinga sajma "Spielwarenmesse", Christian Ulrich, rekao je da će predstojeći sajam 2014. svakako biti spektakularan sa više sajamskih aspekata najavljujući, ujedno, prateće sadržaje, kao što je "TrendGallery", gde će biti predstavljeni najuzbudljiviji trendovi godine, sajamski noviteti te prenošeno stručno znanje putem mnogobrojih radionica. Osim toga, Ulrich je naglasio da će u sklopu sajma biti održan "Toy Business Forum", 5. Global Toy konferencija i hala za nove izlagače "New Exibition Center".

Sajam igračaka "Spielwarenmesse dodjeljuje" svoju nagradu "ToyAward" u četiri kategorije: bebe i mala deca (do dve godine starosti), deca predškolskog uzrasta (od tri do pet godina), deca školskog uzrasta (od šest do deset godina) i tinejdžeri i porodica (od 11 godina).

"Spielwarenmesse 2013." privukao je ukupno 72.595 posetilaca, a najviše posetilaca, osim iz Nemačke, bilo je iz Italije (3.623), ispred Francuske (3.032) i Holandije (2.209). Ujedno je iz Srbije boravilo blizu 300 posetilaca.

Na predstojećem sajmu očekuju se i prvi izlagači iz Srbije.

Na konferenciji je pomenuto da Srbija sa dosadašnjim brojkama posetilaca predstavlja dobar potencijal za budući rast izlagača, s obzirom da je ova branša u našoj zemlji veoma dobro i konkurentno zastupljena a da sve više ima i domaćih proizvođača igračaka.

Martin Knapp, novi direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji, podsetio je da je ova institucija od prošle godine zvanični zastupnih sajma "Spielwarenmesse" u Srbiji i Crnoj Gori.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.