NavMenu

Odžačka industrija punom parom - Posle "Magna Seating" i "Standard gas" do kraja 2013. godine počinje proizvodnju u novom pogonu

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2013. 16:09
Komentari
Podeli

Odžaci (Foto: odzaci.rs)Odžaci
U Odžacima niče fabrika do fabrike – nakon što je kanadska "Magna Seating" proradila pre mesec dana i "Standard gas" sprema se za početak proizvodnje u novom pogonu. "Greiner packaging" već godinu i po radi punom parom, a u opštini se nadaju i novim investitorima.

Bačka varoš poslednjih nekoliko godina sve je primamljivija ulagačima, zahvaljujući dobro opremljenoj radnoj zoni i odličnoj geografskoj i saobraćajnoj poziciji. Opština Odžaci svoje potencijale, kao i uspešno realizovana ulaganja, predstavila je krajem oktobra na Sajmu investicija u Novom Sadu.

Budući ulagači mogli su da se informišu o mogućnostima za investiranje u Radnoj zoni 46, kao i braunfild lokacijama, ali i to tome na kakvu podršku lokalne samouprave mogu da računaju ako se odluče za dolazak u Odžake.

Kako su nam predstavnici lokalne samouprave kazali, o dobrim uslovima za rad u ovoj opštini svedoči upravo to što se nekoliko velikih i uspešnih kompanija odlučilo da baš u Odžacima širi svoje poslovanje.

"Standard gas" do kraja godine završava prvu fazu

Kompanija za proizvodnju tečnog auto-gasa sigurnim korakom gradi novu fabriku. U nove hale će uskoro će biti smeštena i oprema, koja je već nabavljena. Kako je generalni direktor "Standard gasa" Milan Mašić nedavno izjavio za novosadski "Dnevnik", do sada je realizovano više od 80% investicije vredne 6 mil EUR.

(Foto: standardgas.rs)
Prema Mašićevim rečima, očekuje se da radovi budu gotovi još u toku ove godine i da krene proizvodnja u novom pogonu.

- Nabavljena oprema za završetak prve faze stiže najkasnije do 20. decembra, a za montažu je potrebno još petnaestak dana, tako da je realno da pogon krene pre kraja godine - kazao je Mašić.

"Standard gas" u Odžacima već ima proizvodno-distributivni centar, u kome raspolaže sa 4.000 m3 skladišnog prostora. Istovremeno sa ulaganjima na novoj parceli, nabavljeni su i novi rezervoari za skladištenje gasa, pa će tako skladišni prostor dostići skoro 9.000 kubika. Sirovine za proizvodnju obezbeđene su za narednih pet godina, što znači i povećanje kapaciteta proizvodnje na oko deset hiljada tona, najavio je direktor "Standard gasa" za novosadski "Dnevnik". Sa tim proizvodnim kapacitetima i skladištem, kompanija će biti na vrhu regionalne liste proizvođača u ovoj oblasti. "Standard gas" inače planira da nakon treće faze izgradnje novog pogona, koja se u ovom trenutku očekuje do kraja 2015. godine, i nove proizvode.

"Magna Seating" zaposliće još radnika

Kanaska kompanija otvorila je 3. oktobra fabriku presvlaka i drugih komponenti za automobilska sedišta. "Magna" je u Odžake preselila svoju firmu iz Češke, a kompletna proizvodnja namenjena je inostranom tržištu, za vozila "Smart", "Reno" i "Ford".

"Magna Seating" je u proizvodni pogon od 4.300 kvadratnih metara do sada uložila pola miliona evra, a planiraju da ulože još 5 mil EUR. Zaposleno je 314 radnika, a do kraja sledeće godina biće ih ukupno 450.

(Foto: magna.com)
Ukupna vrednost investicije dostići će 5,664 mil EUR, kažu u opštinskoj upravi.

Među stranim investitorima u Odžacima je i "Greiner", proizvođač plastične ambalaže, koji je u martu 2012. kupio preduzeće "Hipol plast".

Lokalne olakšice za investitore

Investitorima je u Odžacima sada na raspolaganju 22 hektara u radnoj zoni. Sve parcele imaju mogućnost priključka na saobraćajnu, elektroenergetsku, vodovodnu, kanalizacionu, telekomunikacionu i gasnu mrežu. Udaljena je 20 kilometara od hrvatske, a 60 od mađarske granice.

- Za zainteresovane investitore, predvideli smo i mogućnost umanjenja troškova za uređenje građevinskog zemljišta, u zavisnosti od broja radnika koje će zaposliti – kazali su nam predstavnici opštine Odžaci.

Tako se za programe koji predviđaja zapošljavanje do 10 radnika na neodređeno vreme, troškovi umanjuju za 35%. Za deset do 50 radnika, troškovi se umanjuju 70, za više od 50 radnika 85%, a za više od 100 umanjenje iznosi 99%, navedeno je u vodiču za investitore, koji je predstavljen na sajmu "Investexpo 2013".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.