NavMenu

Obradović traži jedinstvenu cenu distribucije struje u celoj Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.11.2013. 15:32
Komentari
Podeli

Aleksandar Obradović, v.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" predložiće članovima Upravnog odbora JP EPS da na sednici, zakazanoj za 20. novembar, usvoje predlog o uvođenju jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije, saopštio je EPS.

To će se učiniti formiranjem Operatora distributivnog sistema (ODS). Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Republike Srbije. Obradović je i ranije u nekoliko navrata pokušavao da ovu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS-a, ali je svaki put predlog odbijen, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju EPS-a, ako od 1. januara 2014. godine sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju električne energije bude organizovano kao pet operatora distributivnog sistema (ODS), kupci na srednjem naponu plaćaće različite cene mrežarine, jer će postojati pet različitih cena za pristup distributivnoj mreži. Zbog toga bi kupci u Srbiji koji troše istu količinu električne energije, od 1. januara 2014. dobijali račune po različitim cenama - u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade.

Kupci koji budu izašli na liberalizovano tržište električne energije, a reč je o više od 3.000 kupaca iz privrede, za istu strukturu i količinu potrošnje imaće različite iznose računa. Na primer, za jednaku potrošnju benzinska pumpa u Nišu plaćaće veću cenu nego pumpa u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.