NavMenu

Loše pruge koče izvoz bakra - Stanje železničke putne mreže moglo bi da ugrozi RTB "Bor"

Izvor: RTS Ponedeljak, 18.11.2013. 16:02
Komentari
Podeli

(Foto: Milica Stevuljević)
Ukoliko se u stanje železničke putne mreže bitno ne promeni, ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor".

Oko 12 sati nakon što je putnički voz zbog kvara potpuno izgoreo, pruga Majdanpek-Zaječar osposobljena je za saobraćaj, a šinobus je uklonjen dizalicom rudnika bakra u Majdanpeku.

Ovaj putnički voz jedan je od tri, koliko dnevno dođe i krene iz stanice u Zaječaru. Sa te iste stanice nedeljama ne polazi ni jedan voz za Beograd, a dok je išao, putovao je i po 12 sati, sa presedanjem u Požarevcu.

- To što ne ide voz od Zaječara do Beograda je zato što nema dovoljno voznih sredstava, a to što ide 10 sati naravno da je zbog loše infrastrukture. Naravno da je razlog za to veliki broj laganih vožnji, koje su neophodne na ovoj relaciji - rekao je direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, tako će biti sve dok se ne modernizuje železnica u Srbiji.

Što se tiče teretnog saobraćaja, železnička stanica u Boru servisira uglavnom RTB "Bor". Ovaj naš najveći kombinat bakra gotovo u potpunosti se oslanja na tu vrstu prevoza.

Direktor RTB "Bor" Boban Todorović kaže da se pruga koristi za transport više od 120.000 tona koncentrata bakra iz Majdanpeka, koji se prerađuje u Borskoj topionici.

- Koristi se i za transport 40 hiljada tona uglja iz luke Prahovo prema Boru, za transport više od 150 hiljada tona sumporne kiseline iz Bora na odredišta širom sveta, kao i za transport svih proizvoda koji se proizvedu u topionici i rafinaciji rudnika bakra u Boru - kaže Todorović.

Kada se naredne godine završi nova topionica, RTB će imati četiri puta više robe za transport železnicom. To je još jedan od razloga da se remontuju pruge i vozna sredstva u istočnoj Srbiji.

Statistika je do sad bila poražavajuća. Umesto da se remontuje 190 kilometara pruga, u Srbiji je remontovano svega 30 kilometara godišnje, javlja RTS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.