Izvor: eKapija | Nedelja, 17.11.2013.| 17:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uz tekući račun i osiguranje - Srbija plodno tlo za razvoj tržišta bankarskog osiguranja

(Foto: b)

Koliko je teško prodati polisu osiguranja verovatno jedino mogu da dočaraju 14.314 prodavca koji su, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, dobili dozvolu za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju. Pogotovu je to teško u Srbiji, u kojoj se za neobavezno osiguranje odlučuje tek poneko.

Kako je svaki novi kanal prodaje za jednu osiguravajuću kuću i te kako značajan, Sberbanka Evropa i holding kompanija "Generali grupe", nedavno su potpisali ugovor o strateškom partnerstvu u oblasti osiguranja koji obuhvata šest zemalja iz centralne i istočne Evrope.

Kako su saopštili iz "Generali grupe", oni će se zajedno sa Sberbankom Europe fokusirati na "pružanju rešenja i usluga svojim klijentima, zahvaljujući prisustvu u centralnoj i istočnoj Evropi, velikom iskustvu u bankarskom osiguranju i poznavanju lokalnih prilika".

Proizvodi koji će biti ponuđeni klijentima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, biće prilagođeni svakoj zemlji individualno, sa posebnim akcentom na životno osiguranje. Osiguranje kredita takođe će imati veliki značaj u ovih šest zemalja.

U svetu je prodaja proizvoda osiguranja u bankama počela još početkom devedesetih kada je stvoren koncept bankarskog osiguranja. To je zapravo prodaja proizvoda osiguravajućih kuća posredstvom mreže ekspozitura banaka. Saradnja banaka i osiguravača pokazala se veoma uspešnom, a banke su neprestano uvećavale svoj udeo u ukupnoj prodaji osiguranja.

Kada je reč o "Generali grupi", u tom holdingu kažu da u centralnoj i istočnoj Evropi, bankarsko osiguranje ima značajnu ulogu u njihovoj prodajnoj mreži.

- Oko 10% novih ugovora o životnom osiguranju u regionu dolazi iz distributivne mreže bankarskog osiguranja. Na svetskom tržištu, u narednih pet godina, očekuje se rast bankoosiguranja u svim velikim ekonomijama, uključujući i region centralne i istočne Evrope. Bankarsko osiguranje je jedan od sektora sa najbržim rastom poslednjih godina, gde stopa rasta na godišnjem nivou iznosi skoro 6% – navedeno je u saopštenju "Generali" –a.

Ovaj podatak ne bi trebalo da čudi, budući da dodavanjem osiguravajućih usluga svojoj ponudi, banka obezbeđuje širu lepezu usluga klijentima, dok osiguravajuće kompanije preko bankarskih ekspozitura dobijaju razgranatiju distribucionu mrežu.

Jedna od vodećih banaka na našem tržištu, banka Intesa, postala je još 2007. ovlašćeni zastupnik u poslovima osiguranja. Kako za naš portal kažu u ovoj banci, kod njih građani imaju priliku da zaključe polise životnih i neživotnih osiguranja odnosno da obezbede kasko osiguranje, osiguraju stambene objekate, zaključe polisu međunarodnog putnog osiguranja, ali i riziko životnog i štednog životnog osiguranja.

U ovom trenutku banka sarađuje sa osiguravajućim kućama "Delta Generali osiguranje" i "DDOR Novi Sad", ali ne isklučuje mogućnost proširenja liste saradnika u budućnosti, rekli su za "eKapiju" u Intesi.

I u Sberbanci kažu da su na srpskom bankarskom tržistu među pionirama u poslovima bankoosiguranja, jer svoju saradnju sa "Delta Generali osiguranjem" održavaju još od 2008. godine.

U Sberbanci klijenti mogu da kupe osiguranja koja su u vezi sa kreditnim proizvodima, kao i osiguranja koja se prodaju odvojeno od kreditnih proizvoda, te se klijenti mogu osigurati od rizika nezaposlenosti, bolovanja, invaliditeta, mogu kupiti osiguranje imovine i domaćinstva, osiguranje života, kao i kasko osiguranje i obavezno osiguranje od autoodgovornosti.

Potencijal tržišta

Ovaj vid prodaje osiguranja nije u uzlaznom trendu samo kod nas. Naime, banke kao kanal prodaje životnih osiguranja imaju značajnu ulogu u dosta zemalja Evropske unije. Primera radi, u Španiji se 73% ukupnih ugovorenih polisa životnog osiguranja proda preko banaka, a u Francuskoj i Italiji više od 60%. Takođe, kao primer visokorazvijenog bankoosiguranja navodi se i Portugalija.

Marijana Vasilesku
Marijana Vasilesku

Gubljenje barijera između bankarstva i osiguranja je rezultat deregulacije i liberalizacije tržišta finansijskih usluga, ali i pojave giganata među finansijskim kompanijama, koji su sposobni da pruže sve širi spektar usluga. Bankarsko osiguranje istovremeno postaje glavna komponenta sistema distribucije, pre svega životnih, osiguranja u zemljama u razvoju, naročito u centralnoj i istočnoj Evropi, gde je sve više hipotekarnih i potrošačkih kredita.

Da ovakva vrsta osiguranja ima perspektivu u Srbiji, saglasna je i Marijana Vasilesku, članica Izvršnog odbor Sberbank Srbija.

- Bankoosiguranje kao kanal prodaje proizvoda osiguranja ima veliki potencijal, imajući u vidu da je osiguranje kategorija koja je nephodna kako korisnicima bankarskih proizvoda, tako i bankama. Klijent na jednom mestu završava sve: aplicira za kredit, otvara tekući račun, aplicira za kreditnu karticu i uz svaki od bankarskih proizvoda ima opciju da osigura kako sebe i članove svoje porodice, tako i korišćenje proizvoda banke – smatra Vasilesku.

Stručnjaci procenjuju da naročito ovaj kanal prodaje može doneti značajne koristi kako bankama tako i osiguravajućim kompanijama, pogotovu sa otvaranjem novih kreditnih linija banaka i uvođenjem poreskih podsticaja od strane države. Takođe, prednost širenja tržišta bankoosiguranja trebali bi da uvide i sami klijentima, i to u vidu ponude finansijskih usluga tipa "sve u jednom". Time bi štedeli vreme, dobili niže provizije i premije.

Jelena Đelić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE