NavMenu

Usaglašavanje spornih odredbi Zakona o radu najkasnije do kraja novembra?

Izvor: Tanjug Petak, 15.11.2013. 12:11
Komentari
Podeli
Usaglašavanje stavova oko spornih odredbi Zakona o radu očekuje se do kraja iduće nedelje, a najkasnije do kraja meseca, najavio je u četvrtak (14. novembra 2013. godine) državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović.

- Ovih dana radna grupa "prelazi" još jednom ceo tekst zakona i očekuje se da socijalni partneri iznesu svoje stavove o tome da li prihvataju ponuđena rešenja - rekao je on Tanjugu.

Martinović je naveo da očekuje da predstavnici sindikata daju svoje stavove oko načina upisa u registar, načina utvrđivanja reprezentativnosti sindikalnih i poslodavčakih organizacija, kao i da li ima mesta da se izmene odredbe koje se odnose na prošireno dejstvo kolektivnih ugovora imajući u vidu da se ono "davalo olako, bez jasnih pokazatelja i čvrstih razloga".

Kako je rekao, oko rada na određeno vreme "ima rezervi, ali su u najvećoj meri data rešenja koja bi mogla da budu konačna".

Pitanje otpremnina uređeno je tako da se zaštite pojedine kategorije zaposlenih, a i dalje je, rekao je, otvoreno pitanje rada agencija za zapošljavanje.


Ministarstvo je predložilo da se pitanje isplate otpremnina reši tako da se one isplaćuju za godine staža koje su provedene kod poslednjeg poslodavca, sa čime su se složila poslodavačka udruženja, dok sindikati smatraju da bi otpremnine trebalo islaćivati za ceo radni vek.

Predlozi poslodavca bili su i da se rad na određeno vreme sa godinu dana produži na tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

I sa Astra Zenekom dogovorena saradnja u okviru projekta BIO4 kampus

Memorandum o razumevanju u okviru projekta BIO4 kampus potpisali su danas Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Hans Sijbesma, regionalni potpredsednik farmaceutske kompanije Astra Zeneka za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik. Memorandum sa Astra Zenekom dolazi samo dan kasnije pošto je memorandum o razmevanju juče potpisan i sa kompanijom Fajzer (Pfizer) u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu. Brnabić je posle

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.