NavMenu

Svetska banka daje Srbiji 500 mil USD kredita za budžet i reforme - Prvi deo novca već početkom 2014.

Izvor: Tanjug Sreda, 13.11.2013. 17:56
Komentari
Podeli
Svetska banka odobriće Srbiji kredit od 500 mil USD za podršku budžetu i pomoć Vladi za sprovođenje reformi, a već u februaru ili martu 2014. mogla bi da odobri prvi kreditni paket od 250 mil USD, za prvu fazu reformi, najavila je u sredu (13. novembra 2013. godine) direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldstin.

- Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama, ali pošto se uverimo u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi - objasnila je Goldstin, u izjavi televiziji B92.

Ona je precizirala da podrška koja će ići u srpski budžet podrazumeva da će biti novca za otpremnine, za nezaposlene i finasiranje različitih programa koji će onima koji ostanu bez posla omogućiti da nađu druge poslove ili da se prekvalifikuju.

Goldstin očekuje da će Svetska banka sredinom januara naredne godine moći da proceni da li je Srbija preduzela sve što treba, kako bi sredstva bila odobrena.

- Potrebno je da vidimo sasvim jasan pravni okvir koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća. Vlada najpre mora da pošalje predlog izmena Zakona o privatizaciji i stečaju na glasanje u Skupštinu. To je ključna stvar - predočila je Goldstin.


- Takođe je važno da Vlada nastavi utvrđivanje planova za svako pojedinačno preduzeće u restrukturiranju i to tako što će krenuti od većih i važnijih. Pošto u Vladi već rade na tome, mi očekujemo da ćemo u januaru ili do februara moći da procenimo da li su na dobrom putu. Za sada sve ukazuje da jesu. Mislim da ćemo onda, u februaru ili martu, moći da odobrimo ta sredstva - precizirala je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.