NavMenu

Bajatoviću uručena lokacijska dozvola za Južni tok

Izvor: Tanjug Sreda, 13.11.2013. 13:37
Komentari
Podeli
Ministar građevine Velimir Ilić uručio je danas lokacijsku dozvolu za izgradnju Južnog toka izvršnom direktoru preduzeća "Južni tok Srbija" Dušanu Bajatoviću.

Lokacijska dozvola uručena je u prisustvu ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milana Bačevića i ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igora Mirovića.

Početak izgradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju najavljen je za 24. novembar ove godine.

Taj magistralni gasovod jedna je od najvrednijih investicija u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija i, kako je danas najavio Bajatović, sve je spremno za početak radova. Gasovod će biti građen dve godine, a vrednost projekta, prema najnovijim procenama, iznosi 1,925 mlrd EUR.

- Preostalo je još da se raspiše tender i da bude izabran izvođač, za šta su ostale samo dve ili tri sedmice - rekao je Dušan Bajatović,

Svečani početak radova na Južnom toku u Srbiji najavljen je kod sela Kovilj u Vojvodini, a u februaru bi trebalo da krenu i ostali poslovi na terenu.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju, duga je 421 kilometara i na njegovoj izgradnji biće direktno angažovano oko 25.000 ljudi, a posredno oko 100.000 hiljada radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti.

Ulaz Južnog toka iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem "Srbijagas" ima 49%, a ruski "Gazprom" 51% vlasništva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.