Izvor: Danas | Sreda, 29.11.2006.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sistem "širi dalje" i dalje najbolji marketinški potez u Srbiji

Budžeti velikih, srednjih, ali i malih preduzeća u svetu namenjeni marketinškim aktivnostima izražavaju se astronomskim ciframa, a u Srbiji se mala preduzeća uglavnom reklamiraju preko oglasa i godišnje ne izdvoje ni 100 EUR za reklamu.

Ako se tome dodaju troškovi za stvaranje vizuelnog identiteta (logo) i izradu vizit karti, onda je suma tek oko 200 EUR.

Kako je, međutim, ipak reč o Srbiji, u kojoj je sistem "širi dalje" jedan od najbolje razrađenih mehanizama, "Žika" polaže nade u "Perine" preporuke i obrnuto.
Marketinške aktivnosti se uglavnom iscrpljuju već kod utvrđivanja imena preduzeća, odnosno prilikom kreiranja plana marketinškog nastupa najviše pažnje posvećuje se imenu preduzeća.

Od inventivnosti vlasnika malih i srednjih preduzeća, zavisi i ime firme, ali uglavnom je reč o tzv. "narodnjačkim" imenima - "Žika i sinovi", "Vruć burek kod Sime", frizerski salon ili picerija "Snežana"... Druga krajnost su kratka imena na engleskom.

Da li briga o brendiranju proizvoda "pritiska" samo velike kompanije, dok mala i srednja preduzeća mogu da uživaju u skromnosti svojih veličina bez preterane brige o tome da li će njihovi proizvodi i usluge biti prepoznati na širem planu? Imajući u vidu probleme sa kojima se suočavaju prilikom poslovanja, počev od toga da u biznis ulažu u najturbulentnije vreme žestokih tranzicionih pritisaka, ovo se pitanje može protumačiti kao neumesno.

Problem je, čini se, što se mala i srednja preduzeća vrte u zatvorenom krugu - da bi došli do novca neophodnog za osmišljavanje tržišnog nastupa, neophodno je veće prisustvo na tržištu, jer da bi imali prihvatljive budžete za reklame, moraju biti profitabilni što znači da su se već probili na tržištu. U situaciji u kojoj najveći problem za poslovanje MSP predstavljaju skupi i nedostupni krediti, velika poreska opterećenja, nizak standard stanovništva koji bi trebalo da odgovore na ponudu njihovih proizvoda i usluga, teško je upućivati preduzeća da ulažu više u brendiranje.

Tagovi:
brend
brendiranje
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.