NavMenu

Srbija i Alžir potpisali sporazum o ekonomskoj saradnji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.11.2013. 18:06
Komentari
Podeli

Predstavnici Srbije i Alžira potpisali su danas četiri sporazuma o saradnji, a prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i alžirski ministar za vodne resurse Hosin Nesib poručili su tom prilikom da je dobra politička saradnja dve zemlje konkretizovana u unapređenje ekonomske saradnje.

Nesib i Vučić potpisali su Memorandum o saradnji Srbije i Alžira u oblasti vodnih resursa i uređenja vodnih režima, sporazume u oblasti ulaganja, saradnje nacionalnih arhiva, kao i protokol o saradnji srpskog preduzeća "Salsef" i "Frigomedit" iz Alžira.

Vučić je na konferenciji za novinare posle potpisivanja sporazuma u Palati Srbija izjavio da je danas potpisan sporazum o jednom velikom ekonomskom poslu, ali da su već najmanje četiri kompanije iz Srbije stvorile zajednička preduzeća sa alžirskim firmama i da će u toj zemlji raditi u različitim oblastima.

On je rekao da neka srpska preduzeća, kao što je Hidrotehnika, već dugo rade u Alžiru i da su zadovoljna tim poslovima, a neka nova preduzeća dobiće poslove u oblasti izgradnje stanova, bolnica i drugih privrednih objekata.

- Želimo i ovde da vidimo što veći broj alžirskih preduzeća koja bi zajedno radila i gradila u Srbiji - poručio je Vučić.

On je naveo da je tokom posete delegacije iz Alžira održna neka vrsta poslovnog foruma na kome su privrednici dve zemlje razgovarali o saradnji u različitim oblastima, od vodnih resursa do namenske industrije i stanogradnje.

Vučić se zahvalio na, kako je rekao, izvanrednim ponudama koje je srpsko ministarstvo odbrane dobilo od ambasadora Alžira. Prema rečima Vučića, ako budemo uspeli da pokažemo takvu izvrsnost u građevinskoj industriji srpska preduzeća dugo će se zadržati u Alžiru i povratiti poslovni ugled.

Nesib je istakao da su ekonomski odnosi Srbije i Alžira daleko ispod izvanrednih političkih odnosa dve zemlje napominjući da su dosadašnji rezultati ekonomske saradnje ohrabrujući, ali da predstoji još mnogo posla. Kako je naveo ti rezultati postignuti su zahvaljujući velikoj rešenosti vlasti dve zemlje da se saradnja ojača u budućnosti.

Nesib je dodao i da je u delegaciji Alžira, koja je bila u poseti Srbiji, bio veliki broj poslovnih ljudi što svedoči o želji da ekonomski odnosi dve zemlje ojačaju i diverzifikuju. On je izrazio očekivanje da će u bliskoj budućnosti biti osmišljeni i finalizovani i mnogi drugi projekti saradnje Srbije i Alžira.

Srpska agencija za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) i alžirska Nacionalna agencija za razvoj ulaganja potpisale su sporazum u toj oblasti.

Arhiv Jugoslavije je potpisao Memorandum o razumevanju sa Generalnom direkcijom nacionalnog arhiva Alžira.

Takođe, alžirsko preduzeće "Frigomedit" i srpsko kompanija "Salsef" potpisali su protokol o projektima rehabilitacije i realizacije rashladnih skladišta.

Sporazumi su potpisani u okviru 20. zasedanja mešovitog komiteta za ekonomsku i naučno tehničku saradnju Srbije i Alžira.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.