NavMenu

Šminka iz Srbije na Bliskom istoku - Niška "Aura" planira prodor na nova tržišta, u 2014. moguća i prva linija kozmetike za muškarce

Izvor: eKapija Utorak, 05.11.2013. 14:42
Komentari
Podeli

(Foto: aura.co.rs)

Žene u Srbiji koje se vode onom "kupujmo domaće" znaju da kvalitet naše kozmetike nimalo ne zaostaje za svetskim trendovima. U isto su uverene i pripadnice lepšeg pola u inostranstvu koje su isprobale kozmetiku proizvedenu u Srbiji. Da zadovolje nijanse ukusa potrošača od SAD do Azije svakodnevno brine stotinak radnika niške "Aure", koja se već 18 godina bavi proizvodnjom kozmetike u Srbiji.

Osim što su osvojili tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Bugarske, Holandije, Ukrajine, Hrvatske i Grčke, proizvodi srpske kompanije stigli su do Azije na istoku i Sjedinjenih Američkih Država na zapadu. Ali tu nije kraj.

Kako za "eKapiju" kaže Mila Litvinjenko, direktorka "Aure" povećanje izvoza i nova tržišta biće prioritet i u narednom periodu.

- Sledeće godine planiramo da se pojavimo kao izlagač na najvećem sajmu kozmetike u svetu "Cosmoprof" i sigurna sam da ćemo ući na nova tržišta. Pre svih, mislim na Afriku i Bliski Istok, a možda i Indiju – odlučna je Litvinjenko, koja je na nedavnoj dodeli nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja 2013" ponela nagradu za prodor na nova tržišta.

Muška "Aura"

Godišnje se u "Auri" proizvede 500 jedinica kozmetike. "Iznenadi se svaki put" je slogan kompanije, pa su iz godine u godinu verne potrošače navikli da obraduju novim proizvodima. Tokom 2012. godine na tržište je plasirano 12 noviteta, a 15 od 16 novih proizvoda, planiranih za 2013. već je na tržištu. U ovoj godini ostvaren je rast prometa od više od 10%.

- "Aura" je u 2013. poslovala sa dobitkom kako smo i planirali, pa ćemo godinu završti sa proizvodnjom od oko 6 miliona jedinica, uz rast prometa od preko 10%. Očekujemo i porast dobiti a koliko će to biti znaćemo početkom 2014. godine, koja će kao i prethodne biti puna "Aurinih" iznenađenja.

Jedno od njih mogla bi da bude i prva linija kozmetike za muškarce. U portfoliju "Aure" osim dekorativne kozmetike mesto su pronašli preparati za tretman kose, kreme za bebe i ličnu higijenu, a razlog zbog koga se do sada nisu otisnuli i u proizvodnju kozmetike za muškarce, bio je, kako kaže Litvinjenko, taj što tržište Srbije prema kriterijumima "Aure" nije bilo spremno za takvu vrstu kozmetike.

- O muškoj kozmetici razmišljali smo još pre deceniju, ali smo tokom ovih godina osmislili samo koje proizvode bismo ponudili muškarcima. Ako analize pokažu da je tržište u Srbiji spremno, vrlo verovatno je da ćemo u 2014. krenuti sa jednim pilot programom.

U korak sa svetom

Zahvaljujući stečenom znanju i usvojenim tehnologijama, kompanija pruža usluge i drugim kozmetičkim kućama, praveći private label proizvode. Prostije rečeno, ono što nastane u "Auri" inostrane kompanije prepakuju pod svoju robnu marku. Reč je uglavnom o tržištu zapadne Evrope, na kome u "Auri" planiraju da se pozicioniraju tokom naredne godine.

(Foto: aura.co.rs)

Na tržištima gde se već sada mogu pronaći proizvodi niške kompanije, "Aura" je pozicionirana uz najpoznatije svetske brendove: "Loreal", "Max Factor", "Maybeline", "Deborah", "Rimmel", kompanije čiji su budžeti za marketing znatno viši od mogućnosti niške kompanije.

Na pitanje kako uspevaju da se izbore sa takvom konkurencijom Litvinjenko odgovara:

- Inovativnošću, fleksibilnošću i brzinom donošenja odluka. Veliki sistemi su mnogo tromiji i potrebno im je tri puta više vremena nego nama da reagujemo.

Iako znatno manjeg budžeta za reklamu, proizvodi "Aure" po kvalitetu ne zaostaju za adutima velikih svetskih kompanija. Sirovine za proizvodnju kozmetike u Niš stižu iz Italije, Francuske i Nemačke. Svakodnevno prate tehnološke inovacije i u trendovima u pogledu aktuelnih boja, formulacija i celokupnog dizajna kozmetičkih proizvoda pariraju svetskim konkurentima.

- Naša prednost u odnosu na konkurenciju je "što svi proizvodi rade" kako mi to u šali kažemo. Pratimo trendove i na našem displeju možete naći sve što je u ovom trenutku aktuelno u Evropi.

Preduzeće od 2003. godine poseduje sertifikat ISO 9001:2003, a u narednom periodu očekuje se formalna realizacija sertifikata ISO 22716, čime će "Aura" postati prva kozmetička kuća na području bivše Jugoslavije sa ovim standarom, koji na nivou EU (za proizvođače kozmetike) važi od juna ove godine.

Visoki ciljevi

(Foto: aura.co.rs)

Do sada je izvozu u "Auri" bilo namenjeno 15% proizvodnje, čime u niškoj kompaniji nisu bili zadovoljni. Stalnim unapređenjem kvaliteta, ove godine ostvaren je porast izvoza od 25% u odnosu na 2012. godinu, a najtraženiji proizvodi su lakovi za nokte, ruževi, senke, rumenila i farbe za kosu.

Svi kapaciteti pogona maksimalno su iskorišćeni, pa u "Auri" planiraju i širenje proizvodnje. Poslovni prostor kompanije u Nišu, u okviru koga su smešteni i proizvodni pogon i laboratorija, prostire se na 2.000 m2, a u planu je kupovina susednog zemljišta.

- Ideja o širenju odavno postoji jer nam je cilj da u izvoz odlazi minimalno 80% ukupne proizvodnje. Planiramo 5 godina unapred tako da se nadamo da ćemo već u 2014. kupiti zemljište, a zavisno od realizovanog će krenuti i izgradnja novog pogona.

Poziciju lidera na tržištu regiona "Aura" gradi od 1996. godine. Zajedno sa predstavništvima u Makedoniji i Bosni i Hercegovini zapošljava 80 ljudi, a već druga generacija radnika (deca zaposlenih) radi u niškoj fabrici kozmetike.

I.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.