NavMenu

Proizvođači odeće iz Babušnice izvoze u Nemačku i Italiju - Uz tekstilnu industriju, opština u jugoistočnoj Srbiji razvija turizam i proizvodnju zdrave hrane

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.11.2013. 15:56
Komentari
Podeli

BaubušnicaBaubušnica

Babušnica je na Sajmu investicija u Novom Sadu prošle nedelje predstavila pogodnosti koje ta opština pruža investitorima. Potencijalnim ulagačima, za izgradnju hala i proizvodnih pogona lokalna samouprava nudi besplatnu parcelu u industrijskom delu grada i besplatan priključan na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Kao braunfild lokacije u ovoj opštini navode, nekadašnju "Ciglanu" Babušnica, čija imovina je u postupku prenosa sa države na opštinu, firma "Izgradnja" čiji je vlasnik sa 70% pirotsko preduzeće "Jupiter", "Balkan" Veliko Bonjince u stečaju i dr.

U opštini se tradicionalno razvija tekstilna industrija. U Babušnici odevne predmete proizvodi "DMD Fiore" koja proizvode plasira uglavnom na tržište Nemačke i Italije. Ta kompanija zapošljava 70 radnika. "Dami Style", u kojem je posao našlo 35 radnika, bavi se proizvodnjom ženskog rublja. Kompletnu proizvodnju ta firma plasira u Italiju, Nemačku, Francusku i Bugarsku. Više od 90% proizvodnje na tržište Italije i Bugarske izvozi firma "Patex Design", a konfekcija "Lisca" plasira celokupnu proizvodnju na tržište EU.

Turizam i zdrava hrana

Opština Babušnica raspolaže lovištima "Lužnica" i "Raj" gde lovci mogu uživati u čarima netaknute prirode sa obiljem divljači kao što su srna, zec, divlja svinja, jarebica, lisica, vuk.

Babušnica je uz Pirot i Dimitrovgrad poznata po "Lužničkom megdanu". Avanturistička trka na snegu biće održana od 7. do 9. februara sledeće godine. Trka je otvorenog tipa, zvanične prijave kreću 10. novembra i traju do 15. januara.

Ivan DimitrijevićIvan Dimitrijević

Iako je kraj Babušnice poznat po mlečnom proizvodu - vurda, ipak nisu uspeli da razviju veću proizvodnju.

- Uskoro ćemo organizovati sajam etnohrane "Vurdijada". Osnovni cilj manifestacije je promocija vurde, proizvoda koji se u našem kraju decenijama proizvodi. Takođe, u planu je zajednički sajam zdrave hrane sa opštinama Pirotskog okruga. Nažalost, nemamo veće proizvođače vurde. Imamo 2-3 firme koje proizvode za našu i okolne opštine. Nadamo se da ćemo ulaganjem u poljoprivredu povećati proizvodnju mleka pa samim tim i mlečnih proizvioda – kaže za "eKapiju" Ivan Dimitrijević, sekretar Opštinskog veća.

Dimitrijević napominje da su prošle godine na Sajmu etnohrane u Beogradu imali ponude za kupovinu većih količina vurde, ali to nije bilo izvodljivo zbog male proizvodnje.

U Babušnii nisu još zaštitili vurdu kao proizvod geografskog porekla, ali, kako kažu, u toku je postupak.

Uskoro balon hala

- Opština planira izgradnju balon hale i dovršetak izgradnje sportske hale na kojoj je ostalo da se uredi unutrašnjost. Očekujemo da će to biti realizovano sledeće godine - kaže sekretar Opštinskog veća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.