Izvor: eKapija | Ponedeljak, 04.11.2013.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mid-mix tehnologijom do građevinskog materijala - Kompanija "Yunirisk" jedina u Srbiji reciklira opasan industrijski otpad

(Foto: Yunirisk.com)

Evropska unija će od 31. decembra 2015. početi da primenjuje zabranu prekograničnog kretanja otpada što znači da će problem otpada države morati da rešavaju na svojim teritorijama.

Srbija je potpisnik zabrane prekograničnog kretanja opasnog otpada. Međutim, trenutno je postrojenje kompanije "Yunirisk" jedino u Srbiji koje se bavi reciklažom opasnog industrijskog otpada, a procena je da ovakvih postrojenja u našoj zemlji treba da bude mnogo više.

U nekadašnjoj fabrici automotora "21. maj" u Rakovici je 2008. godine postavljen pogon kompanije "Yunirisk" u kojem se prerađuje široka paleta industrijskih otpada kako otpada koji predstavlja istorijsko zagađenje tako i onog koji se generiše u redovnoj industrijskoj proizvodnji, kaže za "eKapiju" Slobodan Aranđelović, direktor ekologije u kompaniji "Yunirisk".

- U pogonu u Rakovici tretiramo oko 500 vrsta otpada i to u čvrstom, tečnom, pastoznom i muljevitom stanju – ističe Aranđelović.

Inače, "Yunisrisk" je u stopostotnom vlasništvu švajcarskog kapitala. Centrala je u Ženevi, a u Srbiji posluje od 1995. godine i od tada kompanija deluje u domenu zaštite žvotne sredine.

Mid-mix tehnologija

U početku se "Yunirisk" u Srbiji bavio samo konsaltingom i inženjeringom, a od 2004. godine se bavi takozvanom primenjenom ekologijom.

- Te godine smo započeli implementaciju mid-mix tehnologije za tretman opasnog industrijskog otpada. To je fizičko-hemijski proces u kojem se od ulaznih otpada u različitim fiziko-hemijskim reakcijama dobija neutral (solidifikat) koji više ne predstavlja opasnost za okolinu – objašnjava naš sagovornik.

(Foto: Irina Milošević)

Mid-mix kao finalni proizvod ima samo neutral i vodenu paru koja se kondenzuje i vraća u proces. Ovaj tehnološki postupak je priznat u zemljama EU i pripada BAT (Best Avaliable Tachniques), što podrazumeva tehnike i tehnologije koje imaju najmanji negativni uticaj na životnu sredinu.

- Neutral je našao primenu u građevinarstvu. Od njega se prave betonski i opekarski proizvodi, podloga za izgradnju puteva, zatim koristi se i kao dodak čvrstim i industrijskim gorivima, u proizvodnji asfalta, briketa... – kaže Aranđelović.

U pogon u Rakovici, koji zapošljava 25 radnika, stacionirano je mid-mix postrojenje koje je jedino postrojenje za tretman azbestno-cementnih materijala.

- Ovakvih mid-mix postrojenja ima vrlo malo u Evropi. Osim ovog u Rakovici, postoji u Hrvatskoj i Sloveniji, a najveći je u Barseloni. Zanimljivo je to da se u ostalim postrojenjima obrađuje tri do pet vrsta otpada, a u našem nekoliko stotina – objašnjava sagovornik "eKapije".

Novi pogoni u narednih nekoliko godina

Procena je da ovakvih postrojenja u Srbiji treba da bude oko sedam regionalno raspoređenih kako bi se smanjili troškovi transporta, ali i umanjio faktor rizika transporta.

- Prvi od takvih projekata je pogon u Kovačici čiju izgradnju "Yunirisk" treba da počne do kraja 2014. godine, a u planu je da se pogoni kasnije prošire i u centralnoj i zapadnoj Srbiji u narednih pet do šest godina – najavljuje naš sagovornik.

(Foto: Irina Milošević)
(Štand firme "Yunirisk" na Sajmu energetike)

Premašili planiran obim proizvodnje

"Yunirisk" je učestvovao na ovogodišnjem Sajmu energetike u Beogradu, gde je predstavio svoje proizvode, ali i izneo rezultate poslovanja u tekućoj godini.

- U periodu od 1. januara do 1. septembra ove godine ostvarili smo obim proizvodnje koji je jednak obimu na nivo celokupne proizvodnje u 2012. godini, što znači da ćemo do kraja 2013. premašiti plan – ističe Aranđelović.

Među partnerima u Srbiji, "Yunirisk" izdvaja: "Elektroprivredu Srbije", NIS, "Elektrovojvodinu", "Fiat", "Beogradske elektrane", "Sirmium Steel", "Ball packaging Europe", "Henkel", "Bambi", "DPC", "Tarkett", "Tetrapak", "Dijamant".

I.M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.