NavMenu

Cena kilovata kroji biznis - Beogradska preduzeća plaćaće struju 20% povoljnije nego firme na jugu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 04.11.2013. 15:52
Komentari
Podeli

(Foto: eps.rs)

Preduzeće koje posluje u Beogradu struju će od naredne godine plaćati i do 20% povoljnije nego firme na jugu Srbije. Prema procenama stručnjaka, kada 3.000 preduzeća, koja koriste kilovate na srednjem naponu, od 2014. godine budu mogla sama da biraju snabdevača ovim energentom - cena mrežarina će se promeniti. Tako će električna energija biti najjeftinija - u najrazvijenijim delovima Srbije!

Umesto da se ulaže u ekonomski opustošene delove zemlje, u kojima je privreda zamrla, preduzeća ugašena, a preduzetnička delatnost potpuno devastirana, liberalizacijom tržišta struje u ovim krajevima niko neće biti motivisan da započne svoj biznis.

- Od 2014. godine oko 3.000 preduzeća moći će da izabere snadbevača električne energije, čime će se tržište struje liberalizovati još 30 odsto - objašnjava Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti direktora EPS. - Bilo koju firmu da izaberu, da li EPS ili nekog drugog snabdevača, preduzeća će morati da plaćaju mrežarinu, odnosno korišćenje infrastrukture. Ona će biti naplaćivana svim igračima na tržištu po istoj ceni, međutim, ne i u svim regionima jednako.

Naime, mrežarina će biti određivana prema elektrokapacitetima koje određeni kraj zemlje poseduje. Po ovom kriterijumu, najjeftiniji su ujedno i najrazvijeniji, odnosno elektrodistribucije u Beogradu i Vojvodini.

- Najgore je to što će u siromašnijim regijama cena struje biti viša, što će u određenoj meri demoralisati otvaranje preduzeća, a posebno izgradnju novih fabrika - dodaje Obradović. - Tako bi u Surčinu i Trgovištu cena struje mogla da se razlikuje i za 20%, u korist beogradske opštine. Da se ovo ne bi dogodilo, trebalo bi osnovati jedno preduzeće koje bi objedinilo ovih pet. Tako bi i cena mrežarine, a onda i ukupan izdatak za struju, bio isti u svakom delu Srbije.

Dodatan problem javlja se i za firme koje posluju po celoj zemlji. Tako bi račun za električnu energiju u Beogradu bio upadnjivo manji nego za, na primer, njen ogranak u Nišu.

- Ovo je još jedan od primera da se nerazvijeni delovi Srbije dodatno obeshrabre da započnu posao - smatra ekonomista Aleksandar Stevanović. - Više će mu se isplatiti da dođe u veliki grad, nego da otvori nešto u svom selu i tako uloži u lokalnu samoupravu.

Isti kvalitet

Nakon otvaranja tržište električne energije za firme, predviđeno je da od početka 2015. godine i domaćinstva mogu slobodno da biraju snabdevača na tržištu.

Sistem će, zapravo, biti takav da, kog god snabdevača struje na tržištu izaberu potrošači - dobijaju isti kvalitet. Za dopremanje kilovata biće zadužene lokalne distribucije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.