Izvor: Novosti | Sreda, 19.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Slobomir u Republici Srpskoj se širi i na Srbiju, mega projekti u pripremi

Pošto je povezao dve obale Drine - između Bogatića i Bijeljine, mostom poznatim kao Pavlovića ćuprija biznismena iz Čikaga Slobodana Pavlovića zaokuplja nova zamisao. Pavlović želi da grad Slobomir (čiji naziv predstavlja spoj imena Slobodana i njegove supruge Mire), koji niče pored Drine u Republici Srpskoj, proširi i na drugu obalu, na teritoriju Srbije.

U Slobomiru su već izgrađeni banka, tržni centar, vodovod, infrastruktura, telefonske i električne linije. Ali, najveći ponos ovog grada je Univerzitet na 6.800 m2 koji već ima oko 2.500 studenata na 6 fakulteta - za menadžment, informacione tehnologije, pravo, za filološke i grafičke studije i dizajn, za poresku upravu.

Pavlović ističe da se radi o prvom privatnom univerzitetu u BiH čija diploma je svetski priznata. Za ovaj univerzitet studenti mogu da dobiju zajam za studije koje koštaju 2.000 EUR, a pre dve nedelje počela je saradnja sa državnim univerzitetom američke države Vašington, tako da su, uz profesore iz Srbije i Banjaluke, stigli i američki predavači koji studente podučavaju izradi poslovnih planova.


Za sada, temelji Slobomira su samo na strani Republike Srpske, ali na istoj obali Drine ima još oko 3.000 ha srbijanske zemlje za koju je Pavlović takođe zainteresovan, kao i za prostor u Srbiji preko Drine.

 

Biznismen čija su specijalnost u SAD nekretnine, namerava da u Slobomiru gradi i širi prostore za stanovanje. Planira i izgradnju zgrade od 37 spratova, visoke 177 metara. Želja mu je da "ukroti" Drinu kako ne bi više menjala svoj tok i da izgradi Kineski zid oko grada kao zaštitu od poplava.

 

Takođe, Pavlović želi da da Drinu učini plovnom od Slobomira do Save. S druge strane, na proleće planira da načini bušotinu 2.000 metara dubine, da dođe do tople vode koja bi grejala ceo grad i snabdevala poljoprivrednike vodom za gajenje paprike, paradajza, cveća tokom cele godine.

 

Zamisao o gradovima blizancima na dvema obalama Drine još je, kaže Pavlović, u sferi planova i pregovora. Sa strane RS, u Slobomiru se otvara klinika na 650 m2 u koju će dolaziti lekari iz Amerike. Čim stignu aparati, u toj klinici, kaže, biće moguće da pacijenti za jedan dan dobiju 24 analize.  Ideja mu je da i sa druge strane reke, u Srbiji, napravi bolnicu, medicinski fakultet i istraživački centar. Želi takođe i da izgradi sportski centar i dvoranu sa 5.000 sedišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.