Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 28.10.2013.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpski proizvođači poljomehanizacije na tržištu Rusije

Ruski Agrocentar servis formiraće sa proizvođačima poljoprivrednih mašina i procesne opreme iz Srbije stalni promotivno-prodajni centar u Volgogradskoj oblasti, a kako kažu u Privrednoj komori Srbije, to predstavlja samo početak proizvodnje za tržište Rusije.

Sekretar Udruženja metalske industrije PKS, Ljubiša Obradović, ističe da je fomiranje tog centra korak ka cilju da Srbija bude prisutnija na tržištu Rusije i zemalja sa kojima ima sporazume o slobodnoj trgovini.

- Ideja je da se u Srbiji formira što više zajedničkih kompanija radi izvoza na strana tržišta - rekao je Obradović.

On je precizirao da će desetak kompanija iz Srbije ući u ovaj program, što je "probni balon" za dalju saradnju.

Na projektu formiranja prodajno-promotivnog centra u Volgogradskoj oblasti radi se više od dve godine, a sada je ušao u fazu realizacije, kako bi već na proleće krenula promocija.

Direktor Agrocentar servisa, Aleksej Andrevič Gubin, objasnio je u obraćanju predstavnicima desetak firmi iz Srbije, da je oblast u kojoj se nalazi taj centar ratarski, žitni pojas i da dominira proizvodnja zrna, kukuruza i pšenice.

Ruski partneri su zainteresovani za saradnju s većim brojem kompanija, pre svega, sa proizvođačima mašina manjeg radnog zahvata.

Po njegovim rečima, tržište poljoprivredne opreme u Rusiji već je formirano, tu je skupa oprema velikih proizvođača brendova, ali i oprema srednjeg kvaliteta i srednje visokih cena, kao i jeftina oprema niskog kvaliteta iz Kine, Indije i Poljske.

Mašine i oprema proizvedeni u Srbiji višeg su kvaliteta od opreme proizvedene u istočno evropskim državama, ukazali su u PKS.

Uz niže carinske troškove i srednje visoke cene, ta oprema je konkurentna, ocenjeno je na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici domaćih firmi "Termometal" Ada, "FPM agromehanika", "Industrija uređaja za mužu Novaković 3- M" Inđija, "Zmaj" Zemun, "Agromerkur" Ada, "Bel impeks" Mali Iđoš, "Termoplin" Smederevska Palanka i drugi.

Prednosti modela multi brend ponude u odnosu na pojedinačne nastupe na ruskom tržištu je bolja vidljivost većeg asortimana proizvoda, niži troškovi transporta na tržište Ruske Federacije, uspešnija logistika dopremanja i prodaje rezervnih delova, bolji marketinški nastup i promocija mašina.

Uloga PKS i Asocijacije poljoprivrednih proizvođača biće podrška firmama prilikom izbora opreme, održanja kontinuiteta isporuka i druga vrsta potrebne logistike, objavljeno je na sajtu PKS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.