NavMenu

Online certifikat Excellent SME Slovenia pokazatelj dobrog boniteta preduzeća i bezbednog poslovanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.10.2013. 15:57
Komentari
Podeli

Na godišnjem susretu dobitnika i kandidata za dobijanje online sertifikata Excellent SME, koji je organizovala Privredna komora Slovenije (GZS), govornici su predstavili proces sticanja i očuvanja certifikata odličnosti, kao i njegove prednosti. Prikazan je i primer dobre prakse iz Srbije.

Alenka Avberšek, izvršna direktorka GZS za zakonodavstvo i politiku, u uvodu je naglasila da dobitnici online certifikata Excellent SME Slovenia dokazuju da je moguće uspeti i u vreme krize – sa jasnom vizijom i usmerenošću na ono što žele. Njihov primer utoliko više vredi. Pri tom je skrenula pažnju na još uvek jake nesklade u Sloveniji koje je razotkrila kriza.

- Dok se na horizontu, u uporedivim državama, situacija razvedrava, naše nesrazmernosti još uvek su tu. Slovenija od 2008. godine još uvek nije našla pravi smer. Posledice toga su, u ovom vremenu, dnevno 81 izgubljeno radno mesto u privredi, 6 dugotrajno nezaposlenih (u periodu od decembra 2008. do jula 2013) i 3 nova stečaja svakog radnog dana (period januar–jul 2013). U poslednjih 5 godina dug po glavi stanovnika je porastao za 240%. Danas ima 10.000 preduzeća na rubu insolventnosti, polovina privrede je prezadužena. Neophodno je pokretanje investicija, rasterećenje privrede, odlučno "ne" sivoj ekonomiji, normalno poslovanje s bankama i drugim finansijskim institucijama, a pre svega politička i poslovna stabilnost. Naravno, to neće uspeti bez spremnosti na reforme i bez jasno određenog pravca u kome se krećemo; bez odabranih konja i kola koji će Sloveniju što pre izvući iz krize.

Sertifikat Excellent SME, po njenom mišljenju, predstavlja doprinos stvaranju pozitivne klime i poverenja.

Mojca Osojnik, vođa projekta Excellent SME u GZS, rekla je da je GZS sa izdavanjem online sertifikata počela prošle godine, zajedno sa preduzećima Coface Slovenija, koje se stara za bonitete i celogodišnji monitoring, i Connet, koje se stara za online certifikat i QR kodove. Na današnji dan, među mikro, malim i srednje velikim preduzećima ima 1.077 vlasnika certifikata. Ta preduzeća time iskazuju svoju poslovnu odličnost. Zahvaljujući certifikatu, ona imaju jasno označen dobar bonitet, viši kredibilitet u očima stranki i poslovnih partnera, kao i tehničku zaštitu od kopiranja znaka kvaliteta na druge internet sajtove. Metodologija je već preneta u 5 drugih država, a u toku su i dogovori za dalje širenje. Excellent SME je osvojio više nacionalnih i međunarodnih nagrada i pohvala.

Mr Damir Lovenjak iz "Coface Slovenija" d.o.o. govorio je o osnovama dobrog boniteta i ključnim finansijskim pokazateljima, koji garantuju očuvanje sertifikata. Bonitetni izveštaj je, po njegovim rečima, sredstvo za odlučivanje o poslovanju na otvoren račun. On je odsjaj, ogledalo preduzeća, koje je ocenjeno nepristrasno. Suština je određivanje verovatnoće stečaja/insolventnosti u periodu od 12 meseci od dana određivanja ocene. Među osnovama dobre bonitetne ocene naglasio je veća kratkoročna sredstva od obaveza, preduzeće ne sme imati čist gubitak u tekućoj godini i/ili gubitak poslovanja u poslednje dve poslovne godine. Kapital mora predstavljati najmanje 20% ukupnih sredstava, u poslednjih 6 meseci ne sme imati duži period blokiranih računa, odnosno trenutnih blokada. Kratkoročne obaveze moraju biti niže od godišnjih prihoda. Vlasnici certifikata ispunjavaju sve ove uslove, i zato je njihovo poslovanje natprosečno. Lovenjak je pri tom skrenuo pažnju da nije nužno da će preduzeće certifikat i sačuvati. Ako se ocena promeni, on ga naravno može izgubiti. Naime, ocenjivanje se sprovodi najmanje jednom godišnje, odnosno i češće ukoliko dođe do negativnih informacija.

Online certifikat donosi i zaštitu internet sajta, o kome je govorio Aleš Lipičnik iz preduzeća "Connet". Prema njegovim rečima, sertifikat omogućava zaštitu od kopiranja i krađe identiteta na internetu, štiteći i izdavaoca i vlasnika sertifikata. Osnovna namena SafeSigned tehnologije je onemogućavanje falsifikovanja samog znaka. Ova tehnologija korisniku omogućava poseban potpis certifikata, koji pruža mogućnost provere autentičnosti certifikata bez klika.

Stanje i razvoj Excellent SME Srbija predstavio je Đorđe Živanović, direktor "Coface Srbija". Sa projektom usmerenim u promociju mikro, malih i srednjih preduzeća počeli su novembra 2012. godine. Pored 521 vlasnika certifikata, prijavljeno je 745 njegovih potencijalnih vlasnika. Najviši procenat vlasnika ovog certifikata je sa područja prerađivačke industrije (skoro 34%), a najniži s područja snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom (blizu 2%).

Kako je na kraju dodala Mojca Osojnik, sistem koji se koristi u Srbiji potpuno je identičan slovenačkom, što ima poseban značaj i za slovenačka preduzeća koja tamo posluju. Srpsko preduzeće sa certifikatom je podjednako pouzdano kao i slovenačko. Na taj način i poslovni partneri vlasnika online certifikata stiču veću bezbednost poslovanja, veće poverenje i lakše i brže poslovno odlučivanje sa manje rizika.

Više o certifikatu Excellent SME Slovenia objavljeno je na http://excellent-sme.gzs.si/slo/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.