NavMenu

EBRD sa 75 mil EUR kreditira projekte energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta Četvrtak, 24.10.2013. 13:00
Komentari
Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je pokrenula novi program za održivu energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu (WeBSEFF II), sa kreditnim linijama vrednim 75 mil EUR.

Kako se navodi, taj program kombinuje neophodno dugoročno finansiranje sa tehničkom ekspertizom, što predstavlja dve ključne komponente, koje je često teško obezbediti.

Finansijski okvir od 75 mil EUR je, precizira se, dizajniran da obezbedi kreditne linije lokalnim bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji za kreditiranje privatnih i opštinskih korisnika investicija u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Projekat je trenutno u prvoj fazi i pokrenut je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

- Ovaj novi finansijski okvir predstavlja značajan korak napred u našim naporima da podržimo ekonomično korišcenje energije na Zapadnom Balkanu, u regionu gde i dalje postoje značajni nedostaci - izjavio je direktor EBRD-a za Srbiju Mateo Patrone.

WeBSEFF II je deo regionalnog programa za energetsku efikasnost za zemlje zapadnog Balkana, koji je deo zajedničke inicijative za Investicioni okvir Zapadnog Balkana (WBIF) i EBRD-a.

Pod tim programom, Evropska unija podržava WeBSEFF II sa 11,5 mil EUR bespovratnih sredstava za programe tehničke saradnje i investicionih podsticaja za korisnike kredita u vidu besplatnih konsultacija i saveta, kao i besplatne revizije energetske potrošnje.

Ističe se da su ključni ciljevi maksimalno iskorišćenje potencijala za uštedu energije, otvaranje novih tržišta i obezbeđivanje efikasne i uspešne alokacije sredstava.

Novi finansijski okvir se nadovezuje na uspeh prvog WeBSEFF I programa u iznosu od 60 mil EUR, koji je EBRD pokrenula 2009. godine zajedno sa osam banaka iz regiona, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je samo u Srbiji, do sada obezbeđen 31 projekat energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, u ukupnom iznosu od 31 mil EUR kredita. Evropska unija je, dodaje se, obezbedila bespovratna sredstva u okviru istog programa.

Evropska banka za obnovu i razvoj je u vlasništvu 64 zemlje i dve međuvladine institucije koje promovišu razvoj tržišne ekonomije i demokratije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.