NavMenu

Kompanija "Dobersek" ulazi u trku - Tender za izgradnju sistema za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" biće raspisan 15. novembra 2013.

Izvor: eKapija Sreda, 23.10.2013. 14:31
Komentari
Podeli

(Foto: tent.rs)

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) će 15. novembra ove godine biti raspisan tender za izgradnju sistema za odsumporavanje, što je projekat vredan oko 170 mil EUR, a ukupna vrednost investicija planiranih za sledeću godinu u TENT-u je 260 mil EUR.

Kompanija "Dobersek" prošla je pretkvalifikaciju i kako je "eKapiji" rekla direktorka firme u Srbiji, Vesna Radovanović, iščekuju raspisivanje tendera na koji će se prijaviti.

- Posle tendera za izgradnju sistema za odsumporavanje u TENT A, sledi tenderska procedura za projekat odsumoravanja u TENT-u B gde ćemo takođe učestvovati. Plan je i da učestvujemo u nadmetanju za dobijanje projekta prečišćavanja otpadnih voda u TENT A, a zatim i transport pepela koji su najavljeni za 2014. godinu – najavljuje Radovanović.

Nemačka kompanija "Dobersek" postoji od 1983. godine i bavi se izgradnjom industrijsko-procesnih postrojenja u oblasti rudarstva, metalurgije, tretmana voda, energetike kao i zaštite životne sredine.

Jačanje pozicije u regionu

Na tržištu Srbije "Dobersek" posluje od 2003. godine, a ima predstavništva i u Ukrajini, Rusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Bugarskoj. U predstavništvu u Beogradu radi 12 inženjera, a od nedavno "Dobersek" jača svoju poziciju i u našem regionu.

- Od skoro imamo predstavništva u Skoplju, Prištini i Sarajevu, tako da smo se proširili. Mi smo iz Beograda radili u celom regionu, a ono što je sada drugačije da imamo predstavnike koji mogu aktivnije da prate tamošnja tržišta, a mi smo tehnička podrška – ističe naša sagovornica.

Termoelektrana "Tuzla" (Foto: Dobersek.com)Termoelektrana "Tuzla"

Kompanija "Dobersek" radi po sistemu "ključ u ruke" što znači da u svim projektima učestvuje od početka, dakle od faze projektovanja, zatim dizajna, pa sve do izvođenja tih radova i na kraju puštaju pogona u rad, a odgovorni su za rad postrojenja u garantnom periodu.

- Mi nismo firma koja radi izvođenje nekog dela projekta, već smo prisutni u celom projektu od idejnog rešenja do puštanja u rad. Radimo na projektima koji traju nekoliko godina i koji su vrednosti od 5 do dvadesetak miliona eura – kaže Radovanović.

Jedan od tih projekata "Dobersek" sprovodi u konzorcijumu sa kompanijom "Moeller Materials Handling", a reč je o rekonstrukciji sistema za transport i odlaganje pepela i šljake u TE "Kostolac B" čija je vrednost 23,5 mil EUR koji EPS finansira kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Projekti u BiH

Od aktuelnih projekata u "Doberseku" izdvajaju Termoelektranu "Gacko" gde rade na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda unutar termoelektrane. Reč je o postrojenju koji sve zaugljene, zauljene i sanitarne vode sakupljaju i prečišćavaju u sistemu i izbacuju iz njega. Već dve godine "Dobersek" je angažovan na tom projektu koja sada ulazi u završnu fazu i čija je vrednost 5 mil EUR.

- Za nas je taj projekat posebno zanimljiv jer smo tu počeli sa poslovima iz oblasti u tretmana voda po sistemu "ključ u ruke". To je za sada jedini projekat u regionu gde se bavimo samo tretmanima voda, jer smo do sada bili više koncetrisani na projekte u energetici i rudarstvu – dodaje Radovanović.

Štand firme "Dobersek" na Sajmu energetikeŠtand firme "Dobersek" na Sajmu energetike

Među aktuelnim projektima "Doberseka" je i izgradnja sistema za dopremanje uglja u Termoelektrani "Tuzla" gde "Dobersek" radi na projektu transporta pepela, a vrednost investicije je 8 mil EUR.

Dobersek planira da učestvuju na tenderima za izgradnju Termoelektrane "Ugljevik", a osim projekata u BiH, aktuelan je projekat koji radi u Šošnju u Sloveniji na postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova.

U planu i zapošljavanje radnika

"Dobersek" je do sada u Srbiji uglavnom radio na realaziciji projekata, ali od 2013. promenili su strategiju poslovanja koja je i predstavljena na Sajmu energetike u Beogradu.

- Sada se naša centrala u Beogradu angažovala da osim realizacije projekata, krene da se uključuje u pripremanje tenderske dokumetacije – najavaljuje sagovornica "eKapije".

Vesna Radovanović dodaje i da "Dobersek" planira da uposli ljude koji su kompetentni za pripremu tehničke dokumetacije, jer im nedostaju ti kradovi.

I.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.