NavMenu

Prekombinovanje na tržištu osiguranja - "Uniqa" kupila "Basler" u Srbiji i Hrvatskoj za 75 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 22.10.2013. 15:29
Komentari
Podeli

Kompanija "Uniqa" potpisala je ugovor o preuzimanju srpskih i hrvatskih osiguravajućih kompanija švajcarske "Baloise grupe" u okviru koje posluje "Basler osiguranje". Ta akvizicija je trenutno predmet odobrenja nadležnih regulatornih organa i antimonopolskih komisija u obe zemlje, a očekuje se da će biti u potpunosti završena u prvom kvartalu 2014. godine. Visina transakcije za obe kompanije iznosi 75 mil EUR.

Volfgang Kindl, član Upravnog odbora osiguravajuće grupacija "Uniqa" i CEO "Uniqa International"-a, kaže da je je ovo izvrsna prilika za "Uniqa"-u da poboljša tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u celoj Jugoistočnoj Evropi.

- Verujemo da postoji veliki potencijal za budući rast u regionu. Ova akvizicija u potpunosti podržava naš strateški program "Uniqa" 2.0, i u skladu je sa poslovnim modelom profitabilnog, dugoročnog rasta na našim ključnim tržištima.

Put Baslera

"Baloise" je danas saopštio da su obe kompanije (koje su predmet prodaje) u u 2012. godini postigle obim poslovanja od ukupno 68,4 miliona švajcarskih franaka (55,4 mil EUR). Sada, "Baloise" računa na jednokratni gubitak od 30 miliona švajcarskih franaka (24,3 mil EUR) usled obustavljanja poslovanja koje se očekuje u toku 2014. godine.

Kada su u pitanju planovi za naredni period "Baloise" namerava da u još većoj meri usmeri svoje aktivnosti na glavna tržišta, saopštila je ta švajcarska grupa.

Inače, "Basler" je u Srbiji započeo poslovanje 2007. godine. Ta osiguravajuća kompanija ima oko 110 zaposlenih, 35.000 klijenata, a u 2012. godini ostvarila je premiju od 3,7 mil EUR. Sa tržišnim učešćem od 0,7% kompanija je zauzimala 13. mesto na srpskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine.

Kompanija koju je prethodno "Basler" preuzeo na hrvatskom tržištu bila je osnovana 1991. godine. U Hrvatskoj, "Basler" ima oko 470 zaposlenih, 148.000 klijenata, a u 2012. godini ostvario je premiju od 53,7 mil EUR. Sa tržišnim učešćem od 4,5%, kompanija je zauzimala šesto mesto na hrvatskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine.

Novi gol za "Uniqa osiguranje"

Zoran Višnjić, član Upravnog odbora "Uniqa International"-a zadužen za region Jugoistočne Evrope, kaže za "eKapiju" da je ovo preuzimanje odlična šansa za njihovu kompaniju:

- Nakon završetka akvizicije, koje se očekuje u prvom kvartalu 2014. godine, procenjuje se da će "Uniqa Srbija", povećati tržišno učešće na 8%. Osim toga, očekivan je rast premije i rast broja klijenata u Srbiji.

On dodaje da je povećanje tržišnog učešća u Hrvatskoj još značajnije i da će nakon završetka akvizicije, promena ključnih igrača na tržištu osiguranja biti "drastičnija" – "Uniqa" će povećati tržišno učešće na 7% i zauzeti četvrtu poziciju na tržištu u Hrvatskoj, što je značajan pomak sa 11. pozicije, koju je "Uniqa Hrvatska" zauzimala u 2012. godini.

- Budući da postoji veliki potencijal za rast, ovo je izuzetna prilika za celu "Uniqa" grupaciju da poboljša tržišne pozicije u celoj Jugoistočnoj Evropi i da iskoristi potencijal koji taj region nudi – kaže Višnjić za naš portal.

Zoran VišnjićZoran Višnjić

Šta će biti sa klijentima "Baslera"

Da li će "Basler" promeniti ime, kakvi su konkretni naredni potezi, znaće se po završetku akvizicije početkom naredne godine.

- Što se klijenata tiče, oni će postati deo velikog internacionalnog "Uniqa" sistema, kome su osnovni postulati u poslovanju dobrobit klijenata koje su uvek na prvom mestu, inovativni pristup, uvođenje novih komunikacijskih kanala, proizvodi i usluge koji se prilagođavaju potrebama klijenata, tačnost i brzina, savetovanje i partnerski odnos. Osluškujući potrebe svojih sadašnjih i budućih klijenata, "Uniqa" konstantno ulaže u poboljšanje proizvoda i usluga, tako da će dosadašnji klijenti "Basler osiguranja" imati najbolji mogući tretman – kaže Zoran Višnjić.

Odnos snaga na tržištu osiguranja Srbije i Hrvatske

Na srpskom tržištu osiguranja trenutno posluju 24 osiguravajuće kompanije. Ukupna premija osiguranja u 2012. godini iznosila je oko 550 mil EUR. Učešće životnih osiguranja u ukupnoj premiji iznosi 19%. Sa prosečnim izdvajanjima za osiguranje od 76 EUR po stanovniku, stopa penetracije osiguranja iznosila je oko 1,8% bruto društvenog proizvoda.

Susedna nam Hrvatska, ima dve osiguravajuće kuće više. Njihova ukupna premija u 2012. godini iznosila je oko 1,2 mlrd EUR. Učešće životnih osiguranja u ukupnoj premiji iznosi 27%. Sa prosečnim izdvajanjima za osiguranje od 274 EUR po stanovniku, stopa penetracije osiguranja iznosila je oko 2,7% bruto društvenog proizvoda.

"Uniqa" u Srbiji i Hrvatskoj

U Srbiji, "Uniqa" posluje na polju životnog i imovinskog osiguranja od 2007. godine. U 29 poslovnica širom Srbije, pored sedišta kompanije u Beogradu, kompanija ima 563 zaposlenih, koji brinu o 509.000 klijenata. Sa premijom od oko 39 mil EUR i učešćem od 7,3% na kraju 2012. godine, "Uniqa Srbija" je zauzimala petu poziciju na tržištu osiguranja. Zajedno sa lokalnim "Baslerom", "Uniqa" bi povećala tržišno učešće na 8% u Srbiji.

U Hrvatskoj, "Uniqa" posluje na polju životnog i imovinskog osiguranja od 1999. godine. U 43 poslovnice širom Hrvatske, pored sedišta kompanije u Zagrebu, kompanija ima 409 zaposlenih, koji brinu o 177.000 klijenata. Sa premijom od oko 30 mil EUR i učešćem od 2,5% na kraju 2012. godine, "Uniqa Hrvatska" je zauzimala 11. poziciju na tržištu osiguranja. Zajedno sa lokalnim "Baslerom", "Uniqa" bi povećala tržišno učešće na 7% i zauzela četvrtu poziciju na tržištu u Hrvatskoj.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.