NavMenu

Srpskim preduzećima omogućen povraćaj PDV-a iz Slovenije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.10.2013. 13:58
Komentari
Podeli
Srpske firme mogu od 1. oktobra izvršiti povraćaj PDV-a iz Slovenije, i to za sve troškove, zahvaljujući višegodišnjim naporima firme "Cash Back IMO", saopštila je ova kompanija.

- To je pre svega jako važna vest za sve srpske transportne kompanije koje tranzitiraju kroz Sloveniju, jer su im od 1. oktobra troškovi u toj zemlji manji za 22% koliko iznosi važeća PDV stopa, pod uslovom da izvrše povraćaj PDV-a - navedeno je u saopštenju.

Pravo na povraćaj slovenačkog PDV-a biće od velike koristi svim izvoznicima, uvoznicima i drugim kompanijama iz Srbije koje ostvaruju neke troškove u Sloveniji, jer će moći izvršiti povraćaj za sajmove, seminare, kongrese, obuke i edukacije, marketinške i druge usluge, putarinu i gorivo za transport robe i putnika i dr.

Pošto je prošlogodišnji obim robne razmene između Srbije i Slovenije dostigao 1 mlrd EUR (srpski izvoz u Sloveniju je bio 363,7 mil EUR, a slovenački izvoz u Srbiju je bio 643,5 mil EUR) i pošto je Slovenija druga po obimu investicija u Srbiji, jasno je da pripada redu najvažnijih spoljnotrgovinskih i ekonomskih partnera naše zemlje, pa je uspostava uzajamnosti utoliko značajnija, dodaje se u saopštenju.

"Cash Back IMO" je pre 3 godine pokrenuo Inicijativu za izmenu čl. 53 srpskog Zakona o PDV-i i ista je usvojena prošle godine u septembru. Drugi korak ka ostvarenju prava na povraćaj PDV-a iz Slovenije bio je tzv. "uspostava uzajamnosti". Uspostava uzajamnosti je ostvarena zahvaljujući Inicijativi "Cash Back IMO" (autor Mirko Vincetić), iz oktobra prošle godine, koju su Poreska uprava i Ministarstvo finansija podržali, a Ministarstvo finansija Slovenije prihvatilo 1. oktobra 2013, tvrde u ovom preduzeću.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.