NavMenu

Top IT veštine za 2014. godinu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.10.2013. 12:55
Komentari
Podeli
Programeri će imati najviše koristi od svojih znanja u 2014. godini, jer će njihove veštine biti najtraženije među poslodavcima. Programiranje će i tokom sledeće godine, kao i u 2013, zadržati prvo mesto na listi najtraženijih IT veština, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi Computerworld.com.

Skoro polovina poslodavaca planira da u narednoj godini zaposli stručnjake sa ovim veštinama.

– Nezaposlenost je pojam koji programeri gotovo ne poznaju. Oni u Americi uživaju povlašćen položaj jer posao programera ima jedan od najnižih stopa nezaposlenosti, manje od 2%. U Srbiji su oni takođe veoma traženi, naročito za tehnologije koje su trenutno aktuelne na tržištu. Kompanije koje žele da imaju dobro obučenog IT stručnjaka moraju računati da istog želi bar još dve kompanije sa kojima se moraju nadmetati - kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer "ITAcademy".

Ovo su top IT veštine za 2014. godinu:

1. Programiranje – 49% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 1).

2. Tehnička podrška – 37% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 3).

3. Administracija mreža – 31% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 8).

4. Razvoj mobilnih aplikacija – 27% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 9).

5. Menadžment projekata u IT – 25% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 2).

6. Administracija baza podataka – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – nije bilo rangirano).

7. Bezbednost informacionih sistema – 21% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 4).

8. Analiza i poslovno izveštavanje – 18% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 5).

Pravi pobednici na listi najtraženijih IT veština za narednu godinu jesu veštine vezane za administraciju mreža i razvoj mobilnih aplikacija. Ove dve veštine su skočile za čak pet mesta u odnosu na listu od prošle godine.

Sa prošlogodišnjeg osmog mesta, stručnjaci za administraciju mreža će sledeće godine biti na trećem mestu najtraženijih radnika.

– Svaka, pa i najmanja kompanija mora da ima bar jednog stručnjaka za administraciju mreža, dok neke imaju i čitave timove njih. Zbog toga su ovi stručnjaci toliko traženi. Na "ITAcademy" svake godine školujemo nekoliko stotina polaznika, neke od njih tradicionalno, a većinu onlajn. Ipak, potražnja na tržištu rada za ovim stručnjacima i dalje raste – dodaje Nikola Subotić, izvršni menadžer "ITAcademy".

U vrhu liste najtraženijih IT veština za narednu godinu našlo se i razvijanje mobilnih aplikacija, koje je za 2013. godinu bilo među poslednjima na listi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.