Izvor: Tanjug | Subota, 19.10.2013.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

IMT traktori traženi u Kazahstanu

(Foto: imt.co.rs)

U Kazahstanu postoji velika potreba za nabavkom traktora i Srbija bi na tom tržištu mogla da zauzme značajnije mesto, kaže Zoran Radosavljević direktor Industrije motora i traktora (IMT) i Industrije motora Rakovica (IMR).

Prema njegovim rečima, delegacija IMT-a je nedavno boravila u Kazahstanu gde je tamošnjim stručnjacima prezentovala montažu, rukovanje i održavanje traktora koji su u avgustu isporučeni iz Srbije.

- Boravak u Kazahstanu iskorišćen je i za predstavljanje naših traktora na manifestaciji koja se organizuje povodom završetka poljoprivredne sezone - kazao je Radosavljević.

Prezentacija montažne linije je, kako je dodao, upriličena 12. oktobra, na Dan završetka poljoprivredne sezone, koja se u svim državama nastalim iz bivšeg Sovjetskog Saveza obeležava poljoprivrednim sajmovima, izložbama poljoprivrednih proizvda i sličnim manifestacijama.

Radosavljević je naveo da je, pored predstavnika IMT, u prezentaciji učestvovala i delegacija kompanije "Azov Aral Agromaš", koju je predvodio generalni direktor Nurtaj Itelgijev, kao i predstavnici državne investicione kompanije "Bajkonur", predvođeni potpredsednikom kompanije Ashatom Sulejmenovim.

Centralni gost svečanosti, kako je rekao, bio je predsednik oblasti Kizilord, Krimbek Kišerbaev, jedne od 14 regija u Republici Kazahstan, koji je obećao podršku nastavku saradnje srpske i kazahstanske kompanije.

Predstavnici domaćina su upoznali čelne ljude IMT-a sa neophodnošću nabavke velikog broja traktora u oblasti Kizilord i još nekoliko susednih oblasti, naveo je Radosavljević.

Domaćini su ukazali da ovu saradnju opterećuje problem carinske stope koja je primenjena prlikom uvoza prvih 15 traktora.

- Zajednički problem koji treba da reše države Srbija i Kazahstan odnosi se na smanjenje, odnosno ukidanje carinske stope, koja u ovom momentu iznosi 15 odsto. Mislim da će u novembru, na sastanku međuvladine komisije, biti pokrenuto i uspešno rešeno ovo pitanje - kazao je Radosavljević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.