NavMenu

Šefovi 30 nacionalnih restorana na obuci spremanja originalnih nacionalnih jela

Izvor: Tanjug Subota, 19.10.2013. 14:43
Komentari
Podeli

Asocijacija šefova kuvara Srbije organizovaće od 21. do 25. oktobra obuku u pripremanju originalnih jela, karakterističnih za pojedine krajeve zemlje, za šefove kuvara iz 30 nacionalnih restorana širom Sbije.

Obuka se sprovodi u okviru Projekta razvoja i unapređenja nacionalne turističke i gastronomske ponude, navodi se u saopštenju organizatora.

Projekat podrazumeva uvođenje standarda pipreme srpskih nacionalnih jela kroz obuku šefova kuvara po autentičnim izvornim receptima, kako bi se zaštitio nacionalni brend srpske kuhinje i promovisala gastronomska kultura Srbije.

Cilj je očuvanje i negovanje tradicije promocijom proizvoda koji se uzgajaju samo u nekim malim delovima Srbije i pripremaju po vekovima starim recepturama, kao i stvaranje zdravih navika u ishrani oživljavanjem zaboravljenih jela.

Učesnici skupa će imati priliku da nauče kako se prave sremski, banatski, bački meni, zatim jela zapadne, južne i istočne Srbije i Šumadije.

Tako će moći da usavrše originalan način spremanja niške kapame, pirotske vešalice, smuđa na kladovski način, somovine na vlaški, srnećeg buta na bački, žabljih bataka, kupinovskog sosa, ečke riblje čorbe, ćurećih medaljona na Pupnov način, kolubarske šnicle, pečenih belolučanih paprika, gibanice, oplenačkih plačinaka...

Kuvari će imati obuku u savremeno opremljenoj kuhinji, a posle završetka projekta biće publikovan ilustrovani priručnik koji sadrži sve vredne nacionalne recepte obuhvaćene programom.

Program su podržali Ministarstvo finansija i Vlada Pokrajine Vojvodine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.