Izvor: eKapija | Nedelja, 20.10.2013.| 16:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova tehnologija za novo tržište - "Gorenje projekat" počinje izgradnju postrojenja na biogas u Banatu početkom 2014.

(Foto: Gorenje-projekt.com)

Iako je "Gorenje Group" poznata pre svega po svojim aparatima za domaćinstvo, u poslednjih nekoliko godina intenzivno ulaže i u razvoj rešenja za korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Jedna od članica grupacije, firma "Gorenje projekt" posluje u Srbiji od početka 2013. godine, a akcenat ove kompanije je upravo na obnovljivim izvorima energiji .

U razgovoru za "eKapiju", Ankica Barbulov, direktorka "Gorenje projekta" za Srbiju, ne želeći da otkriva sve detalje, najavila je da slovenačka kompanija priprema realizaciju projekta za korišćenje biogasa u selu u srednjem Banatu, tačnije u zrenjaninskom okrugu.

Projektanti iz Sloveniji koji su radili slične velike projekte u regionu, sada su angažovani na tom projektu gde će biti iskorišćen potencijal koji Vojvodina ima - poljoprivredni ostaci.

- Kada se taj projekat realizuje, selo udaljeno od prvog grada 30-ak kilometara koje ima samo 3.000 stanovnika biće priključeno na daljinsko grejanje. Cena grejanje biće daleko niža od trenutne cene na tržištu – objašnjava Barbulov.

Početkom 2014. godine trebalo bi da počne izgradnja tog postrojenja, a do kraja sledeće godine bi trebalo da bude pušten u pogon.

Novine za buduće projekte u Srbiji

Ono gde "Gorenje projekt" vidi najveći potencijal je kogeneracija struje i toplote na čvrstu biomasu, bilo drvnu biomasu ili suve poljoprivredne ostatke.

- Kogeneracija je energetsko najefikasniji način iskoristivosti goriva, koji omogućuje i više od 25% uštede primarne energije – kaže Barbulov.

Pošto uskoro 15 toplana u Srbiji treba da počne sa projektima prelaska na biomasu, kako kaže naša sagovornica, "Gorenje projekt" je došlo na tržište Srbije sa novom tehnologijom koju želi da primeni u tim projektima.

- Reč je o novoj tehnologiji fluid kom koju smo uradili u saradnji sa nemačkim partnerima "Steenova" sa kojim nastupamo i na drugim tržištima, pored Srbije. Reč je o tehnologiji efikasnog sagorevanja biomase u posebnom fluidnom sloju, u industrijski parnim kotlovi visokog pritiska. Termalna energija je snage od 4MW pa do 100 MW, a može biti i veća ako klijent to traži – objašnjava sagovornica "eKapije".

Ti kotlovi se primenjuju u industriji za spaljivanje raznih industrijskih, komunalnih otpadaka, ali i u elektranama i toplana i uvek su kogeneracija i električne i toplotne energije, što je trend današnjice. Efikasnost takvih postrojenja je do 95%.

- Ono u čemu je njihova prednost u odnosu na slična postrojenja je tolerantnost na vlažnost biomase i do 60%, jer je poznato da je biomasa često vlažna. To je problem sa običnim kotlovima na biomasu, a ovde je problem rešen tim fluidnim slojem – ističe Barbulov.

U "Gorenje projektu" kažu da nova tehnologija ima dobar nadzor i kontrolu ubacivanja vazduha što dovodi do toga da je dobro kontrolisano samo sagorevanje. Time je maksimalna iskorišćenost goriva, pa je i efikasnost jako visoka, a i velika je tolerantnost na nečistoće goriva.

- Takođe, ovom tehnologijom dolazi do malog prljanja kotla usled minimlanog topljenja pepela. Time se i minimalno zaustavlja postrojenje, pa je njegova operativnost na godišnjem nivou oko 8.000 sati – navodi naša sagovornica.

("Gorenje" na Sajmu energetike)

One stop shop

Ova tehnologija je primenjena na projektima u Sloveniji, Italiji, Austriji, Bugarske, a sa njenom komercijalizacijom u Srbiji, "Gorenje projekat" kreće ovih dana. Nova tehnologija je predstavljena na ovogodišnjem Sajmu energetike u Beogradu i već su počeli pregovori sa potencijalnim klijetima iz industrije i javnog sektora koji su zainteresovani da primene tu tehnologiju.

- Imamo tendeciju da budemo "One-Stop-Shop", jer radimo po sistemu "ključ u ruke". Od savetovanja, preko idejnog rešenja do kompletnog dizajna, projektovanja, vođenje projekta implementacije i na kraju održavanja postrojenja – dodaje direktorka "Gorenje projekta" za Srbiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.