NavMenu

Crni vrh krije 72 tone zlata - "Avala resources" razmatra otvaranje rudnika

Izvor: Beta Četvrtak, 17.10.2013. 16:21
Komentari
Podeli

Na planini Crni vrh kod Bora ima ukupno 72 tone zlata, rezultat je danas objavljenog geološkog istraživanja kanadske kompanije "Avala resources".

- Nova procena mineralnih resursa na "Projektu zlata Timok", po nalazu nezavisne rudarske konsultantske kuće AMC iz Velike Britanije, u višoj klasi indiciranih resursa, iznosi ukupno 72 tone zlata - rekao je na 45. međunarodnoj konferenciji o rudarstvu i metalurgiji, menadžer istraživanja kompanije Justin van der Toorn.

On je objasnio da prelaz u višu klasifikaciju resursa ukazuje na "veću sigurnost projekta", i da sada mogu početi sa detaljnom ekonomskom procenom projekta, kako bi utvrdili na koji način može biti potencijalno transformisan u rudnik.

Kompanija "Avala resources" objašnjava da se prvobitna procenjena količina zlata značajno ne menja, ali da zato demonstrira "kontinuitet mineralizacije zlata na istraživačkim područjima".

- Čak 95% prvobitne procene resursa na istražnom polju Bigar hil prelazi sa pretpostavljenih u višu klasu indiciranih resursa, dok u susednom Korkanu prelazi sa 75% - naglasio je menadžer istraživanja kompanije.


Prema njegovim rečima, utvrđeno je i novo istraživačko područje sa polimetaličnom mineralizacijom, nazvano Korkan istok, koje tek treba proći kroz klasifikaciju.

- Kao najveća istraživačka kompanija, i imajući u vidu da smo u proteklih osam godina u ovaj projekat investirali preko 100 mil USD, veoma nam je drago da projekat pokazuje ovakve pozitivne rezultate i da nastavlja da se kreće uzlaznom linijom - rekao je Van der Toorn.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.